Afbeelding

Afbeelding van een dubbelgevouwen krant met daarnaast een huistelefoon

Photo by Kseniya Budko

Literair Nieuws: Heel Nederland Leest van start en nieuwe uitgeverij Velvet Publishers opgericht

Houd jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Heel Nederland Leest van start gegaan in Tilburg

De grote bibliotheekcampagne Heel Nederland Leest is op 1 november van start gegaan, dit jaar in bibliotheek LocHal in Tilburg. Door het hele land worden exemplaren van het boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl gratis uitgedeeld aan bibliotheekbezoekers. Het doel van de campagne is volgens de organisatie zoveel mogelijk mensen met elkaar te verbinden door het boek samen te lezen en te bespreken.

Van het boek wordt ook een editie in makkelijke taal en een grootlettereditie uitgegeven. Deze edities worden gepromoot door winkelketen Zeeman, waar ansichtkaarten ter promotie klaarliggen op de toonbanken. Sonny Boy wordt tijdens de campagne daarnaast veelvuldig besproken binnen meerdere leesclubs in Nederland.

Bron: CPNB

Nieuwe uitgeverij Velvet Publishers opgericht voor queer verhalen

Op 24 november beginnen Daphne de Heer, Lian van de Wiel en Anna Krans een eigen uitgeverij gericht op ‘les-bi-queer literatuur’ en ‘les-bi-queer lezers’. Alle drie hebben ze al werkervaring in de uitgeefwereld, en nu werken ze dus samen voor de nieuwe uitgeverij genaamd Velvet Publishers. Volgens de oprichters zal de uitgeverij zich bezighouden met (internationale) klassiekers en moderne vertalingen.

Op Instagram geven de oprichters aan een ‘open source uitgeverij’ te zijn waarin iedereen die zich verwant voelt of iets wil delen zich welkom voelt om zich aan te sluiten. “De deur van ons kantoor staat letterlijk altijd open.”

Bron: Velvet Publishers

‘Barbapapa’ krijgt vermelding in Van Dale

Vijftig jaar na het verschijnen van de animatiefilm Barbapapa, krijgt de naam een vermelding in het woordenboek Van Dale. De hoofdredacteur van het woordenboek, Ton den Boon, geeft aan dat de naam veel gebruikt wordt in een vergelijking waar het gaat om soepel of flexibel zijn. “Ik zie nog steeds vermeldingen van het woord in de media.”

In de serie kwam de familie Barbapapa voor, die steeds problemen oplosten door verschillende vormen aan te nemen. Zo konden ze onder andere veranderen in een boot of in een ladder. De uitspraak die in de Van Dale komt te staan is “Huup, Huup, Barbatruc!”, wat werd uitgesproken wanneer één van de personages van gedaante veranderde.

Bron: Nu.nl
 

Uitgeven