Afbeelding

Man leest een krant in de trein.

Photo by Gül Işık

Literair Nieuws: Boek Lucas Rijneveld verschijnt niet meer en memoires Britney Spears te vroeg verschenen.

Houd jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Boek Lucas Rijneveld verschijnt niet meer

Uitgeverij Atlas heeft op Instagram bekend gemaakt dat het boek Het verdriet van Sigi F. van Lucas Rijneveld niet meer zal verschijnen. In het bericht laten ze weten dat dit besluit is gemaakt met Rijneveld, en dat er een nieuw boek zal komen. Waarom deze beslissing is gemaakt, is niet duidelijk.

Eerder was de publicatie van het boek al uitgesteld, de verschijndatum zou eerst 8 augustus zijn. Het boek zou gaan over een mensenjong dat opgroeit in een gezin van raven en zou een vertelling zijn over anders zijn. Het is nog onduidelijk of het boek nog op een ander moment zal verschijnen.

Bron: Atlas Contact

Memoires Britney Spears te vroeg verschenen

Veel mensen hadden het boek over het leven van Britney Spears, The Woman in Me, al voor de publicatiedatum in huis. Officieel zou het boek pas uitkomen op 24 oktober, maar sommige mensen hadden het boek al sinds het begin van de week in huis. In het boek vertelt Spears over haar leven en vertelt ze ‘haar kant van het verhaal’.

Diverse Amerikaanse media zoals The Hollywood Reporter en People kregen al eerder fragmenten uit het boek, hierdoor waren al een aantal verhalen al in de media verschenen. Spears heeft het onder andere over haar relatie met haar familie, en specifiek hoe ze een tijd lang onder curatele van haar vader stond. Zelf heeft ze aangegeven dat het met haar boek niet de bedoeling is om iemand te beledigen.

Bron: RTL Nieuws

Cijfers uitgeversmonitor: omzet grote uitgevers daalt

Uit de uitgeversmonitor van KVB Boekwerk blijkt dat van negen grote uitgevers in Nederland, de omzet is gedaald. In 2022 was hun gemiddelde omzet 12,2 miljoen euro, dat is per uitgever 2% minder dan in 2018. Bij de kleinste uitgevers is de omzet sinds 2018 juist met 16% gestegen.

Fictieboeken blijven een belangrijke vorm van omzet voor de vijf grootste uitgeverijen, het genre is namelijk goed voor 44% van de omzet. 

De kleinste uitgevers halen juist het grootste deel van hun omzet uit non-fictietitels, namelijk 33%. Het grootste deel van hun opbrengst is daarnaast behaald via fysieke winkels.

Bron: KVB Boekwerk 
 

Uitgeven