Afbeelding

Een tafel met daarop een krant, een (lees)bril, rood theekannetje en een kop thee

Photo by Gül Işık

Literair nieuws: Beste boek voor Jongeren en animatiefilm van De Griezels

Houd jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Prijzen Beste Boek voor Jongeren voor Rima Orie en Zoulfa Katouh op Boektok Live

Tijdens BoekTok Live op 15 september zijn de winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2023 bekend gemaakt. De prijs werd uitgereikt in twee categorieën: Oorspronkelijk Nederlandstalig en Vertaald. De winnaar in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig is Rima Orie met het boek In het vervloekte hart. De prijs in de categorie Vertaald werd gewonnen door Zoulfa Katouh met Zolang de citroenbomen bloeien, de prijs werd in ontvangst genomen door de vertaler van het boek: Merel Leene.

BoekTok Live is het openingsevenement van de Boekenweek van Jongeren. Tot en met 24 september kunnen jongeren via school, de boekhandel of de bibliotheek gratis de bundel 3PAK bemachtigen. In deze bundel staan korte verhalen van Rima Orie, Philip Huff en Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen. Met het openingsevenement, de bundel, een scholentournee en een online campagne wil de organisatie jongeren van 15 t/m 18 jaar inspireren om hun nieuwe favoriete boek te vinden.

Bron: CPNB

De Griezels van Roald Dahl wordt animatiefilm

Er wordt een nieuwe animatiefilm gemaakt over het boek De Griezels van Roald Dahl. In 2025 zal de film op Netflix te zien zijn. De animatiefilm wordt gemaakt door de animatiestudio die ook onder andere The Bad Guys en The Boss Baby maakte.

De Griezels gaat over meneer en mevrouw Griezel, die elkaar voortdurend het leven zuur maken. Daarbij zitten ze ook vaak de dieren in de weg, maar die nemen op een bijzondere manier wraak.
Eerder werden al andere boeken van Roald Dahl tot animatiefilms gemaakt, zoals Fantastic Mr. Fox en De Reuzenperzik. Ook over Sjakie en de Chocoladefabriek is momenteel een animatiefilm in de maak.

Bron: NU.nl

Bedreigingen naar aanleiding van debuutroman Mette Maria van Dijk

Debutant Mette Maria van Dijk heeft, sinds de publicatie van haar roman Mimosa, meerdere bedreigingen ontvangen. De schrijfster durft daarom momenteel niet meer naar haar huis in de Bijlmer te gaan. In een interview met De Telegraaf vertelt ze dat ze verbaal en fysiek wordt bedreigd naar aanleiding van een stereotyperende passage over de Bijlmer, waar ze onder andere kritiek over heeft gekregen van bekende Nederlanders.

De schrijfster overweegt sindsdien te verhuizen. Op radiozender FunX heeft Van Dijk aangegeven dat ze nog steeds achter de passages staat en dat ze daar niet haar excuses voor aan wil bieden. “Hoe die hoofdpersoon de Bijlmer ziet, hoeft niet per se de waarheid te zijn. En ten tweede, ik ga niet mijn excuses aanbieden voor een kunstwerk dat ik heb gemaakt. Ik ben een kunstenaar.”

Bron: RTL Nieuws

Volkskrant gebruikt geen sterren meer bij recensies

Met ingang van deze week bevat het boekenkatern van De Volkskrant geen sterren meer in boekrecensies. De sterren werden bij verschillende soorten recensies gebruikt, maar het komende jaar zullen ze niet meer voorkomen bij de boekenrecensies.

Pieter Klok, de hoofdredacteur van de Volkskrant, legt uit dat het sterrensysteem “vaak geen recht doet aan de ambivalentie en meerduidigheid van het oordeel van onze recensenten”. Een oordeel op een boek wordt volgens hem “platgeslagen” door het uit te drukken in een sterrenbeoordeling.

Bij de restaurantrecensies worden wel nog steeds cijfers gegeven en ook bij podiumkunsten blijven de sterren nog bestaan. Volgens Klok zijn de onderlinge vergelijkingen tussen recensies van films, series, podiumkunsten en exposities nuttiger dan bij boekrecensies.

Bron: Volkskrant
 

Uitgeven