Afbeelding

nieuws

Pixabay

Lieke Marsman gekozen tot Dichter des Vaderlands, Prinses Laurentien opent Nationale Voorleesdagen

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Lieke Marsman gekozen tot Dichter des Vaderlands

De nieuwe Dichter des Vaderlands is afgelopen week gekozen. Op 30-jarige leeftijd mag Lieke Marsman als jongste drager van de titel het stokje overnemen van Tsead Bruinja voor een periode van twee jaar. Ondanks haar jonge leeftijd publiceert Lieke Marsman nu al tien jaar poëzie. Haar nieuwste bundel In mijn mand verschijnt deze maand nog en gaat over het leven en doodsangst, twee onderwerpen waarmee ze helaas te maken kreeg toen in 2017 kanker bij haar werd geconstateerd. Om haar termijn als Dichter des Vaderlands in te luiden heeft NRC afgelopen vrijdag haar eerste gedicht gepubliceerd in de krant. Ook is een regel uit haar nieuwe bundel onthuld op een groot banier. De banier hangt aan de gevel van het kantoor van verzekeraar Interpolis in Tilburg.

Bron: NRC

Prinses Laurentien opent Nationale Voorleesdagen

Afgelopen woensdag 21 januari heeft prinses Laurentien De Nationale Voorleesdagen afgetrapt in het programma Zin in Zappelin. Dit heeft ze gedaan door tijdens Het Nationale Voorleesontbijt voor te lezen uit het Prentenboek van het Jaar, Coco kan het! Het Prentenboek van het Jaar 2021 is gemaakt door Loes Riphagen. De Nationale Voorleesdagen duren tot en met 30 januari. Tijdens de Nationale Voorleesdagen organiseren veel bibliotheken online activiteiten. Kijk voor een volledige lijst hier.

Bron: Bibliotheekblad

Biografie over Renate Dorrestein zal verschijnen in 2024

Iris Pronk werkt aan een biografie van Renate Dorrestein. Dit heeft uitgeverij Querido deze week bekend gemaakt. Het boek zal verschijnen op 4 mei 2024, zes jaar na het overlijden van Renate Dorrestein in 2018. Iris Pronk, nu de chef cultuur & media bij Trouw, heeft Renate Dorrestein in het verleden veel geïnterviewd. Volgens het persbericht van Querido vindt Iris Pronk het “een voorrecht om zich de komende jaren te mogen onderdompelen in Dorresteins leven en werk.” Het laatste boek dat Renate Dorrestein heeft uitgegeven, kwam uit in 2018 en heet Dagelijks werk. Een schrijversleven en is bedoeld als zelfportret.

Bron: Tzum

Nederlandse uitgeverijen lopen warm voor Amanda Gorman

Als je afgelopen woensdag 20 januari de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden hebt gevolgd, zal ze jou niet ontgaan zijn: Amanda Gorman. De 22-jarige dichteres viel tijdens de inauguratie op toen zij haar gedicht The Hill We Climb mocht voorlezen voor het oog van de wereld. Haar gedicht maakte zoveel indruk dat ze in een paar uur tijd honderdduizenden volgers erbij kreeg op sociale media. Ook in Nederland is er plotseling veel interesse in haar werk. Zo heeft het bedrijf dat in bezit is van Gorman’s Nederlandse vertaalrechten, Mo Literary Services, sinds de toespraak al contact gehad met meerdere Nederlandse uitgeverijen. De eerste bundel van Amanda Gorman zal in de loop van dit jaar verschijnen in Nederland en heet eveneens The Hill We Climb. Ook komt er een prentenboek genaamd Change Sings.

Bron: Nu.nl

Uitgeven