Lees alles over dialogen schrijven met de nieuwe Schrijven Magazine Plus!

Dialogen zijn het kloppende hart van je verhaal, maar vooral van je personage. De lezer leert de personages kennen door hun manier van praten, wat ze zeggen, hoe ze het zeggen en vooral: wat ze niet zeggen. Dat maakt het schrijven van goede dialogen ook zo’n uitdaging. Daarom zetten we in het nieuwste Schrijven Magazine Plus alle tips & tricks voor je op een rij!


Met onder andere

  • De techniek: Hoe gebruik je witregels, interpunctie en dialooglabels?
  • 6 valkuilen bij het schrijven van dialogen
  • Leer van dialoogexpert Esther Gerritsen
  • Zo gebruik je lichaamstaal in je verhaal
  • De juiste balans tussen dialoog, expositie en beschrijving

Leer je dialogen schrijven door te luisteren naar mensen?

Hoofdredacteur Frank Noë neemt een bekende schrijftip onder de loep, namelijk de tip om mensen in het openbaar vervoer af te luisteren, zodat je natuurlijke dialogen kan horen. “Voor mij werkt dat niet. Ik zit dan in de trein en beluister een hoop dagelijks gekeuvel waar ik helemaal niets mee opschiet. Ik ken de personages (in dit geval treinreizigers) niet, ik heb onvoldoende informatie om achter de subtekst te komen.”

Waar moet je dan wel heen? “Waar ik veel meer aan heb gehad zijn toneelteksten. Toneel ademt dialoog. Daar zitten de echt goede dialoogschrijvers. Mijn advies is: wie goede dialogen wil leren schrijven, neemt inderdaad de trein en gaat naar de schouwburg.”

Abonnees kunnen inloggen om het magazine te bekijken via ‘mijn plus’ en krijgen binnenkort ook een mail. 

Wat is Schrijven Magazine Plus?

Onbeperkt toegang tot de leukste artikelen, schrijftips en schrijfopdrachten van Schrijven Magazine? Abonneer dan op Schrijven Magazine Plus en lees zes keer per jaar het digitale magazine in de maanden dat de papieren editie niet verschijnt.

 Je krijgt 6 x per jaar een online magazine waarin we één thema volledig uitdiepen
 Alle edities blijven online beschikbaar. Je hebt dus toegang tot een groeiend archief
 Met momenteel al 4 jaargangen online
 Je krijgt korting op de schrijfcursussen uit de Schrijven Online Academie.
 Je krijgt korting op manuscriptbeoordeling.

Abonnees van Schrijven Magazine krijgen 55% korting op een lidmaatschap Schrijven Magazine Plus. Dat betekent: 6 nieuwe digitale edities per jaar voor slechts € 14,95 i.p.v. € 35,-! 

Ja, graag         Ik ben al abonnee van Schrijven Magazine