Start » Nieuws » Laura van der Haar naar WK Poetry Slam

Laura van der Haar naar WK Poetry Slam

21 Mei 2013

Laura van den Haar. Beeld door Vera DuivenvoordenNederlands Poetry Slam kampioene Laura van der Haar vertegenwoordigt Nederland op het WK Poetry Slam in Parijs van 3 tot 9 juni. Dichters uit twintig landen gaan daar de strijd met elkaar aan om de titel ‘World Slampion 2013’.

Op 4 juni treedt Laura aan in de eerste ronde. Daarin neemt ze het op tegen de nationaal kampioenen uit Engeland, Duitsland, Noorwegen en Québec. Alle deelnemers dragen drie eigen gedichten voor, die door een publieksjury worden  beoordeeld. De twee deelnemers met de hoogste score gaan door naar de halve finale, waarin ze het opnemen tegen zes andere deelnemers uit de overige eerste ronden. Op 8 juni is de finale tussen de vier beste halve finalisten.

De deelnemende landen zijn: België, Brazilië, Canada, Congo, Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland, Frankrijk, Gabon, Israël, Nederland, Noorwegen, Portugal, Québec, Rusland, Schotland, Spanje, Verenigde Staten en Zweden.

Alle dichters dragen voor in hun eigen taal, met op de achtergrond een Engelse en Franse vertaling.

Laura van der Haar verdiende haar afvaardiging na het winnen in december 2012 van de landstitel 'Dutch Slampion 2012'. Naast een WK-deelname won ze ook een geldbedrag van duizend euro en de wisseltrofee 'De Gouden Vink', vernoemd naar dichter Simon Vinkenoog, een inspiratie voor vele poetry slammers.

Van der Haar werkt als archeologe. Naast haar werk volgt ze de Schrijversvakschool en is ze redactrice bij het online literaire tijdschrift 'Hard//Hoofd'. Voorafgaand aan het WK is Laura op zaterdag 1 juni te gast op de themadag Klare Taal! van Scriptplus.

Poetry Slam

Een poetry slam is een wedstrijd voor beginnende dichters, waarin zowel de tekst als de voordracht wordt beoordeeld. Het gebruik van technische hulpmiddelen, accessoires of kledingstijl is verboden. Bij een slam gaat het uitsluitend om de taal, niet om objecten die worden ingezet. In Nederland bepaalt een vakjury vaak de winnaar van een slam. In andere landen is het meer gebruikelijk dat het publiek dat doet. Eerdere Nederlandse kampioenen zijn o.a. Erik Jan Harmens, Krijn Peter Hesselink, Ellen Deckwitz en Kira Wuck.

Bron: http://klaretaal.scriptplus.nl/

« terug naar het nieuwsoverzichtTags:
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
Schrijftips van Murakami? Lees Schrijven Magazine
  • De 9 grootste schrijfvalkuilen – en hoe je ze voorkomt
  • Het geheim van goede personages
  • Tutorial schrijven met al je zintuigen.
  • Schrijftips krijgt van de Japanse grootmeester Haruki Murakami.
  • Jaap Robben over het  geheim van de perfecte zin.
  • Schrijven gelukkig maakt - nu wetenschappelijk bewezen!.
  • Schrijftips van Paolo Giordano (De eenzaamheid van priemgetallen).
  • Bouw je eigen fantasywereld.
  • Show don't tell in non-fictie/

Wie zich vóór maandag 21 januari 16:00 u. heeft aangemeld als abonnee, krijgt dit nummer thuisbezorgd.

MELD JE AAN