Afbeelding
pixabay
pixabay
Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.
De winnares van de Hypatia-prijs is dit jaar filosofe Monica Meijsing geworden. Ze heeft de prijs gewonnen met haar boek Waar was ik toen ik er niet was? In haar boek gaat ze in op de vraag “wie zijn wij?”. In een interview met Filosofie Magazine zei ze: “Met mijn boek bied ik een soort biologisch, evolutionair perspectief op het soort wezens dat wij zijn”.
De Hypatia-prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een vrouwelijke filosoof en is vernoemd naar Hypatia, de eerste vrouwelijke filosoof. Met de prijs wordt er aandacht gevraagd voor vrouwen in de filosofie.
Bron: Filosofie.nl, SWIPNL
De instroom voor de opleiding neerlandistiek is dit jaar weer gedaald. Waar vorig jaar zich nog zo’n 217 studenten aanmelden, is het dit getal dit jaar gedaald naar 200. In een interview met de Algemene Onderwijsbond (AOb) zegt hoogleraar Mathijs Sanders: “Het is nog erger dan het lijkt. Door de coronacrisis telt het hele hoger onderwijs dit jaar meer studenten, maar daar ziet de studie Nederlands er niet veel van terug”. Van Engelshoven, minister van onderwijs, heeft laten weten dat ze 100.000 euro beschikbaar stelt voor alle talenopleidingen om daarmee hun opleiding aantrekkelijker te maken.
De Anton Wachterprijs is een tweejaarlijkse prijs voor het beste literaire prozadebuut. Dit jaar is deze prijs gewonnen door Annemarie Haverkamp voor haar boek De achtste dag. Het boek gaat over timmerman Egbert Tol die na het overlijden van zijn vrouw de zorg voor zijn zwaar gehandicapte zoon op zich moet nemen. De jury omschrijft het boek als “een onmogelijk zwaar thema, maar beheerst en met groot vakmanschap geschilderd”. Helemaal nieuw in het schrijversvak is Annemarie Haverkamp echter niet. Zo is zij de hoofdredacteur van het universiteitsblad Vox van de Radboud Universiteit en schrijft zij ook voor diverse andere bladen. Met het winnen van de prijs krijgt Annemarie op zaterdag 7 november ook een geldprijs van 2000 euro en een beeldje van Anton Wachter.
Bron: Schrijverspunt, Harlingen 1945
Arjan Lubach bracht de afgelopen dagen een discussie op gang over het leesonderwijs in Nederland door zijn programma Zondag met Lubach. Zo gaat het leesniveau van kinderen omlaag en hebben ze steeds minder plezier in lezen. Dit, in combinatie met wegvallende opdrachten, heeft bladenmaker Rikky Schrever ertoe gezet om nu in eigen beheer een verhalentijdschrift uit te geven: ERWASEENS. Met het nieuwe tijdschrift hoopt Rikky Schrever jonge kinderen tussen de vier en negen jaar weer geïnteresseerd te krijgen in het lezen. Zo zijn de verhalen niet al te lang en zijn ze rijk geïllustreerd. Het tijdschrift is vanaf vandaag verkrijgbaar in boekenwinkels.
De Goudse burgemeester Pieter Verhoeven is vanaf 1 oktober een gastcurator bij de lokale bibliotheek. De gemeente doet dit ter voorbereiding op het 750-jarige bestaan van de stad in 2022. De bibliotheek wil de komende jaren meehelpen door gastcuratoren uit te nodigen, waarvan Pieter Verhoeven dus de eerste is. Samen met vier andere curatoren zal hij de komende jaren kleine collecties samenstellen, presenteren en van commentaar voorzien. De eerste maand staat in het teken van de geschiedenis van Gouda. De eerste selectie kan je hier bekijken.
Bron: Bibliotheekblad
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!