Afbeelding

schrijven, dichten, kinderboekenweek, perzisch, ILFU, utrecht, festival, literatuur

pixabay

Kinderboekenweek van start, Redactie van Uitgeverij Thomas Rap begint zelf een uitgeverij

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Uitgever Arend Hosman van Thomas Rap kiest voor meer autonomie met eigen bedrijf

De redactie van uitgeverij Thomas Rap stapt over naar uitgeefconcern VBK om daar hun eigen uitgeverij te beginnen. Uitgever Arend Hosman en redacteurs Saartje Schwachöfer en Catharina Schilder gaan samen Alfabet Uitgevers oprichten. Onder Arend Hosman kwamen de afgelopen jaren een flink aantal bestsellers uit. Voorbeelden hiervan zijn Mythos van Stephen Fry, De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door van Herman Finkers en Mijn naam is Selma van Selma van de Perre.

Bron: Volkskrant, NRC

Kinderboekenweek 2020 woensdag 30 september van start

De Kinderboekenweek is vandaag, woensdag 30 september, weer begonnen. Dit jaar is het thema “geschiedenis” en de Kinderboekenweek loopt door tot en met 11 oktober. Het Kinderboekenweekgeschenk wordt deze keer geschreven door Arend van Dam en heet De diamant van Banjarmasin. Kinderen kunnen tijdens de Kinderboekenweek langs bij een boekwinkel of bibliotheek om een gratis Kinderboekenkrant te vragen.

De hoofdsponsor van dit jaar, NS, heeft in het kader van de Kinderboekenweek voorleesvideo’s geüpload. Ook draagt de McDonald’s dit jaar zijn steentje bij, door kleine boekjes mee te geven bij een Happy Meal.

Bron: CPNBNRCKinderboekenweek

Internationaal beroemde Perzische dichter Homaira Nakhat Dastgirzadeh overleden

De Afghaanse dichter Homaira Nakhat Dastgirzada is begin september overleden. Ze woonde al meer dan 20 jaar in Nederland, maar was vooral bekend in de Perzischtalige landen. Alhoewel er in Nederland nauwelijks aandacht was voor haar dood, stond ze internationaal in het wereldnieuws. Alleen al op haar begrafenis in Utrecht kwamen 200 mensen langs om hun respect te betuigen. De Afghaanse president Ashraf Ghani schrijft over haar overlijden: “Een onherstelbaar verlies voor de culturele en literaire gemeenschap”. Ze is overleden als gevolg van de ziekte van Kahler en is 80 jaar geworden. De ziekte van Kahler is een bepaalde vorm van kanker waarbij een specifieke soort witte bloedcellen ongecontroleerd groeit in het beenmerg.

Bron: Volkskrant

International Literature Festival Utrecht gaat alle programma’s online aanbieden

Het International Literature Festival Utrecht (ILFU) gaat naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen nu alle programma’s ook online aanbieden. Bezoekers die al een zaalkaart hadden gekocht kunnen deze nu laten omzetten naar een livestreamkaartje. Het festival loopt nog tot en met zaterdag 3 oktober. Tijdens het festival kan je lezingen bijwonen, cursussen volgen, interviews bekijken met schrijvers en nog veel meer.

Bron: ILFU

Uitgeven