Afbeelding

Boekenkast met boeken

Element Digital (via Pexels)

Kim Moelands overleden en Boeken Lezen stopt ermee

Auteur en journalist Kim Moelands is overleden en het platform Boeken Lezen stopt ermee. De afgelopen week zijn er weer wat opvallende nieuwtjes verschenen uit de wereld van de literatuur. Om weer helemaal bij te zijn, zetten we alle opvallende nieuwtjes van de afgelopen week voor je op een rij.

Auteur Kim Moelands is overleden

Journalist en auteur Kim Moelands is overleden. De auteur leidde aan een erfelijke en chronische aandoening genaamd taaislijmziekte. Moelands heeft geschreven voor onder meer de LINDA. Ook is zij bekend van haar boek Grenzeloos waarin ze schrijf over haar leven voor en na haar dubbele longtransplantatie. Publiekelijk was zij ook voorvechter voor een wet die mensen automatisch orgaandonor maakt, tenzij je expliciet aangeeft geen donor te willen zijn. Deze wet is in 2020 ook daadwerkelijk ingegaan. Na haar boek Grenzeloos schreef ze verder binnen het thriller-genre, waar ze onder meer de Hebban Award won met haar thriller De vrouw in de spiegel in 2015. De afgelopen jaren ging haar gezondheid achteruit en leidde ze een terugtrokken leven in het Gelderse Epe, alwaar ze ook is overleden.

Bron: Nu.nl

Platform Boeken lezen stopt ermee

Het platform Boeken Lezen haalt binnenkort hun website uit de lucht. Reden is de vele negatieve reacties die de mensen achter de site ontvingen. Boeken Lezen begon als ‘Boekenhyve’, waarbij hyve naar het inmiddels niet meer bestaande Hyves verwijst. Boeken Lezen deelde hun aanbevelingen via X (voorheen Twitter), Instagram en Facebook. Op hun account op X laten ze weten dat het voor hun gemoedsrust en welzijn de beste beslissing is om te stoppen. Boeken Lezen benadrukt wel dat hun liefde voor boeken hier niet ophoudt. Op X is tot 1 maart de volledige verklaring te lezen, daarna gaan de accounts offline.

Bron: Tzum

Alexander Pechtold schreef boek over haperende overheid

Oud-Kamerlid en voormalig minister Alexander Pechtold heeft een boek geschreven over de haperende overheid. Momenteel is Pechtold algemeen directeur bij het CBR. In zijn boek stelt hij onder meer dat de overheid het verschil niet meer ziet tussen een incident en een structureel probleem. Ook vindt hij dat het voor bedrijven en burgers onnodig ingewikkeld gemaakt is om een functionele relatie met de overheid te onderhouden. In het interview met de Volkskrant sluit hij af met een concrete tip richting de overheid. Hij vindt dat ministers een joker zouden moeten krijgen om nog even niet te stemmen op een motie. In plaats daarvan moeten minister eerst aan uitvoeringsinstanties vragen of een voorstel haalbaar is en wat het gaat kosten. Pechtold heeft zijn boek Tot uw dienst, Tegenspraak door publieke dienstverleners samen geschreven met voormalig Tweede Kamerlid Bart Snels.

Bron: De Volkskrant

E-reader of toch beter een papieren exemplaar?

In het kader van milieu en duurzaamheid kun je je afvragen welke optie beter is: een e-reader kopen waarmee je alleen digitaal leest of fysieke boeken blijven kopen. In een artikel van BNN-VARA werd de vraag gesteld hoeveel e-boeken je zou moeten lezen voordat je e-reader relatief goed voor het milieu is. Om die vraag te kunnen beantwoorden, moet je weten hoe de boekenproductie het milieu belast. Fysieke boeken zijn belastend omdat er voor de productie daarvan bomen gekapt moeten worden. In de Verenigde Staten alleen al, worden op jaarbasis 32 miljoen bomen gekapt voor de productie van boeken. Ook de distributie heeft een flinke ‘voetafdruk’ op het milieu. Bij een e-boek hoeven geen bomen gekapt te worden, maar die boeken staan wel in een cloud-server die weer wordt gefaciliteerd door stroomverslindende datacentra. Bovendien moet er voor de productie van e-readers grondstoffen worden gedolven voor bijvoorbeeld de batterij en wordt de behuizing van het apparaat gemaakt van plastic. De Japanse wetenschapper Eri Amasawa stelt dat je minimaal vijftien boeken moet lezen binnen drie jaar tijd voordat je e-reader ‘milieuvriendelijk’ genoemd kan worden.

Bron: Joop (BNN-VARA)

Uitgeven