Afbeelding
Unsplash
Unsplash
Unsplash
Unsplash
Nadat je manuscript klaar is begint meestal het ‘echte werk’ pas. Je laat je boek nakijken, zodat het alleen maar beter wordt. Maar hoe zorg je ervoor dat je wel je ‘eigen stem’ blijft behouden als schrijver. Kun je je boek dan beter in eigen beheer uitgeven of door een uitgever?
Veel beginnende schrijvers onderschatten vaak hoeveel dingen er bij het uitgeefproces van je boek komen kijken. Zodra je klaar bent met schrijven, voelt het waarschijnlijk alsof je bergen werk hebt verzet. Dat is misschien ook wel zo, maar hou je vast, er komt nog meer aan. Los van de revisie- en correctierondes op de tekst, heb je de keuze over de vormgeving van het binnenwerk, het papiersoort, de cover, flaptekst, oplage, typografie, prijszetting, en zo verder.
Zodra je manuscript voor de eerste keer gelezen wordt door een redacteur is de kans groot dat hier en daar het een en ander aangepast moet worden. Daar is niks mis mee, want zo gaat het meestal. Maar volgens thrillerschrijfster Jet van Vuuren is het niet verkeerd om soms even pas op de plaats te maken. ‘Zorg ervoor dat jij wel de controle over je verhaal blijf houden. Je wil altijd een betere versie van je verhaal neerzetten, maar zorg ervoor dat je je eigen stem behoudt.’
Uiteindelijk wil je natuurlijk graag dat je boek gelezen wordt, het liefst door zoveel mogelijk mensen. Dat vraagt om promotie. Maar doet de uitgever dat dan niet? Jazeker wel. Maar als auteur speel je hier zelf ook een grote rol in, door zichtbaar te zijn op de socials, om zo je boek onder de aandacht te brengen. Door het gebruik van social media nodig je lezers uit om een reactie te geven, je creëert interactie. Door media en reviewers aandacht aan je boek te laten besteden en door input te leveren aan de boekenplatforms en te reageren op uitnodigingen voor podcasts, promoot je je boek alleen maar meer. Dat vraagt natuurlijk wel constante aandacht. Dit is natuurlijk dagelijkse kost wanneer je ervoor kiest om je boek in eigen beheer uit te geven.
Je kunt er altijd voor kiezen om je boek in eigen beheer uit te geven. Dan houd je volledige controle, en verdien je ook meer euro’s per boek. Jij draagt het risico, dus je krijgt ook het meeste geld. Dit klinkt als een win-winsituatie, maar waarom kan het dan toch interessant zijn om te proberen om je boek door een uitgever te laten uitgeven?
Een uitgever kan je helpen je boek te verbeteren en geschikt te maken voor publicatie. Ze hebben ervaring met het redigeren, ontwerpen en promoten van boeken, en kunnen je helpen je boek onder de aandacht te brengen van een breder publiek. Bovendien hebben uitgevers vaak connecties met boekhandels en andere verkoopkanalen, waardoor je boek meer zichtbaarheid kan krijgen. Hoewel het mogelijk is om zelf een boek uit te geven, kan een uitgever je helpen om de best mogelijke versie van je boek te maken en het zo succesvol mogelijk te maken.
Er zijn verschillende redenen waarom iemand ervoor zou kiezen om zelf een boek uit te geven. Ten eerste behoud je als zelf-uitgever de controle over elk aspect van het publicatieproces, van het schrijven en redigeren tot het ontwerp en de marketing. Dit kan belangrijk zijn als je een specifieke visie hebt voor je boek en deze visie wilt behouden. Ten tweede kan zelf-uitgeven financieel aantrekkelijker zijn, omdat je meer overhoudt per boek. Daarnaast kan je je eigen kennis en vaardigheden volledig toepassen als je kiest voor selfpublishing, bijvoorbeeld omdat je grafisch vormgever bent of een achtergrond in marketing hebt. Ten slotte kan zelf-uitgeven sneller zijn dan traditionele publicatie, omdat je niet hoeft te wachten op de goedkeuring van een uitgever en het publicatieproces zelf kunt beheren.
Of je nou kiest om zelf uit te geven of om een uitgeverij te benaderen, je zal altijd een redacteur in de arm moeten nemen om een goed boek neer te zetten. Toch is het volgens schrijvers erg belangrijk om je eigen stem te behouden en niet zomaar alles aan je verhaal aan te laten passen. Houd hier dus goed rekening mee. Zoals young adult-schrijfster Maren stoffels ook zegt: ‘Alles bestaat in principe al dus niets is uniek, maar doordat jij het op jouw manier schrijft wordt het uniek.’
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!