Interview Lotte van den Noort: hoe moeilijk is het om uitgegeven te worden in Nederland?

Veel van onze lezers dromen ervan om uiteindelijk een boek uit te geven in Nederland. Maar hoe makkelijk, of moeilijk, is dat? Hoe kom je er als beginnende schrijver tussen? Ook auteur Lotte van den Noort had vanaf jongs af aan de droom om een uitgegeven schrijver te worden. Zij heeft vanaf haar veertiende meerdere wegen bewandeld om die droom uit te laten komen. Nu, dertien jaar later, is dat haar gelukt. Ze heeft twee historische young-adult boeken uitgegeven bij Hamley Books. We spreken haar over hoe zij het heeft ervaren om auteur te worden in Nederland. 

Onzekerheid

Van den Noort gaf in haar tienerjaren haar eerste drie boeken uit bij Boekscout. “Boekscout was het eerste wat ik tegenkwam en ik heb niet verder gekeken. Maar ik kwam er al snel achter dat het niet professioneel was. Het werkte on demand en je boeken kwamen niet in de boekhandels te liggen. Daarom ben ik daarna uitgevers gaan aanschrijven. Na vaak zes maanden tot een jaar wachten op antwoord, kreeg ik afwijzing na afwijzing. Door al die afwijzingen ging ik denken dat het schrijven niet voor mij was weggelegd.”

“Ik schreef nog wel, maar niet meer met als doel om uitgegeven te worden. Tot ik in 2017 naar een boekpresentatie van Chinouk Thijssen ging in mijn lokale boekhandel. Op dat moment had ik een project liggen waar ik puur als hobby mee bezig was. Dat verhaal zat in mijn hart zoals ik dat nog nooit eerder had gehad. Na de boekpresentatie heb ik met Chinouk gesproken en ze zei tegen mij: ‘als je iets echt wil, dan moet je niet opgeven’. Dat klinkt misschien afgezaagd, maar op dat moment betekenden die woorden heel veel voor mij. Daardoor kreeg ik weer moed en ben ik het opnieuw gaan proberen.”

Het succes

Na twee keer zelf boeken uit te hebben gegeven, lukte het Van den Noort om in 2020 een contract te krijgen bij uitgeverij Hamley Books. “Bij Hamley Books besloot ik mijn benadering veel persoonlijker te maken. Dat was meteen raak. Maar wat denk ik ook mee heeft geholpen, is dat ik een redelijk grote bookstragram heb en daardoor meer naamsbekendheid. Ik kreeg eerst mijn contract en mocht daarna schrijven. Ik had eigenlijk mijn boek Bloedjuweel opgestuurd, maar dat vonden ze te niche. Daarom besloot ik om die tussendoor in eigen beheer uit te geven. Nu ik allebei de uitgeefmanieren heb uitgeprobeerd, kan ik zeggen dat ik traditioneel uitgeven fijner vind. Vooral omdat je meer bekendheid krijgt omdat het bereik van deze uitgeverijen veel groter is. Bij mijn traditioneel uitgegeven boeken zochten meer lezers me op om te vertellen dat ze mijn boek hadden gelezen. Dat vond ik heel erg fijn.”

“Uitgeven in eigen beheer vond ik wel altijd leuk. Ik ben ook een designer en vind het heerlijk om de cover lekker zelf te doen. Maar er komt verder zoveel bij kijken, dat het toch fijn is om al dat werk uit handen te kunnen geven. Als je denkt aan uitgeven in eigen beheer, zeg ik gewoon lekker doen. Je leert er heel veel van en er zijn altijd mensen die je willen helpen. Er zijn een heleboel forums of Facebookgroepen voor.”

Geef niet op

Van den Noort heeft op verschillende manieren geprobeerd haar verhalen aan de man te krijgen. “Het was lastig om auteur te worden in Nederland. Het heeft jaren geduurd waarin ik lange tijd geen geluk had. Maar ik bleef het proberen tot ik plots wél heel veel geluk had. Wat het hele proces makkelijker maakte, is dat ik zo dol ben op schrijven. Ik vind vaak allerlei nieuwe hobby’s die me korte tijd bezighouden, waarna ik ze weer vergeet. Maar schrijven vind ik al mijn hele leven leuk. Het is mijn basis waar ik elke keer bij terugkom.”

Haar advies: “Blijf schrijven. Ook na tegenslagen. Als Chinouk dat advies niet had gegeven, was ik misschien wel niet doorgegaan. Wat mij verder heeft geholpen is je verhaal opsturen naar proeflezers. Zij kunnen je nieuwe inzichten geven waar je ontzettend veel van leert. Sta open voor feedback en neem deze weer mee in je volgende verhaal.”