Afbeelding
Pixabay
Pixabay
Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.
De actrice Imanuelle Grives gaat een autobiografie schrijven. Dit heeft ze onthult tijdens het televisieprogramma Ranking the Stars. Het boek gaat over de twee maanden die ze in een Belgische gevangenis heeft doorgebracht. Zo gaat ze schrijven over hoe ze precies tot haar keuzes kwam en hoe het gevangenisleven was. Dit doet ze naar aanleiding van de vele gebeurtenissen die zich afgelopen jaar hebben voorgedaan in haar leven.
Imanuelle Grives, bekend van de series Celblok H, SpangaS en de film Alleen maar nette mensen, werd vorig jaar in juli opgepakt met flink wat drugs op zak. Ze had de intentie om deze te verkopen op het festival Tomorrowland. Grives zelf verklaarde tegen de rechtbank dat ze dit destijds deed omdat ze zich wilde voorbereiden voor haar rol in de film Suriname, waarin ze een drugsdealer zou spelen. Later heeft ze in een interview met Eva Jinek gezegd dat ze “gewoon helemaal kapot wilde” omdat ze zou lijden aan een ‘imposter syndroom’. Na een voorarrest van 54 dagen is ze uiteindelijk veroordeeld tot een boete van 8000 euro en twee jaar celstraf waarvan één voorwaardelijk. Vanwege regelgeving omtrent korte gevangenisstraffen in België zat ze uiteindelijk twee maanden in de gevangenis.
Zondag 6 september hebben nabestaanden en bekenden van de joodse schrijver Sal Santen het naambordje onthult van een brug in Amsterdam-Noord. De brug, gelegen op de kruising van de Meteorenweg en de Kometensingel, staat in de wijk waar Santen is opgegroeid. Bij de onthulling waren de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van Santen aanwezig.
Sal Santen, overleden in 1998, is vooral bekend van zijn boeken over de Tweede Wereldoorlog. Zo beschrijft hij onder andere in Jullie is Jodenvolk hoe hij zijn hele familie is kwijtgeraakt aan de holocaust. Sal Santen werd geboren in 1915 en overleefde als enige van zijn familie de Tweede Wereldoorlog. Sal Santen overleefde destijds de oorlog door zijn gemengde huwelijk met Bep Blaauw, stiefdochter van de revolutionaire socialist Henk Sneevliet. Over Sneevliet heeft hij later het boek Sneevliet, rebel geschreven.
Bron: Jonet.nl
De shortlist voor de Taalboekenprijs is bekend gemaakt. Tijdens de Week van het Nederlands wordt de winnaar onthult. Deze week is van 3 tot en met 10 oktober. De prijs wordt gegeven aan de schrijver van het beste boek dat gaat over taal. De genomineerde boeken zijn:
Wat je zegt, gaat vanzelf van Liesbeth Koenen
15 eeuwen Nederlandse taal van Nicoline van der Sijs
Smibanese woordenboek 2.0 van rapper Soortkill
De handen van Cicero van Bas Heijne, Jan Kuitenbrouwer, Arnon Grunberg e.a.
Cruijffiaans van Rob Siekmann
De geniale eenvoud van taal van Hedde Zeijlstra
De inmiddels zesde editie van de Week van het Nederlands focust zich op de veelzijdigheid van het Nederlands. Tijdens de week is er een “mix van activiteiten, evenementen, taalspelletjes en andere initiatieven die het belang van het Nederlands onderstrepen,” aldus de website. Het evenement is een samenwerking van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Taalunie.
Bron: Week van het Nederlands, Onzetaal
Cabaretier en acteur Thomas Acda presenteert binnenkort zijn tweede roman, Scenario. Het boek verschijnt 29 oktober en wordt uitgegeven door uitgeverij Lebowski. Het boek gaat over de singer-songwriter Oscar die Nederland verlaat om een cursus scenarioschrijven te volgen bij de bekende docent Seth Michael Donsky. Terwijl hij daar is, deelt hij een appartement met acteur Sam. Per toeval ontdekken ze dat hun buurman wordt afgeperst. Wat eerst een prachtig scenario voor een script lijkt, blijkt later een slangenval te zijn.
Bron: Uitgeverij Lebowski, RTLnieuws
De nominaties voor de Anton Wachterprijs 2020 zijn bekend geworden. Zo zijn er dit jaar zes nominaties, hieronder te vinden. De prijs wordt tweejaarlijks uitgegeven voor het beste Nederlandstalige literaire prozadebuut. Begin oktober wordt de winnaar bekend gemaakt, waarna op zaterdag 7 november de prijs wordt uitgereikt in de Grote Kerk van Harlingen. De winnaar krijgt een geldbedrag en een replica van het beeld van Anton Wachter.
De Anton Wachterprijs wordt sinds 1977 georganiseerd door het Centraal Comité 1945, in samenwerking met de gemeente Harlingen en de Vestdijkkring. De prijs is vernoemd naar het hoofdpersonage in de romancyclus van Simon Vestdijk.
De nominaties:
Harpie van Hannah van Binsbergen
De slaap die geen uren kent van Sebastiaan Chabot
Messias van niks van Michiel Cox
De achtste dag van Annemarie Haverkamp
De wateraap van Mariken Heitman
Wij, het schuim van Caro van Thuyne
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.