Afbeelding

#ikleesthuis tips

Foto: Pixabay

#ikleesthuis: zo doe je het!

Schrijvers zijn ook lezers en van elk verslonden boek steek je iets op. Natuurlijk kun je een boek in elke houding lezen – benen over elkaar geslagen, liggend et cetera – maar probeer het eens op de volgende manier. Op mij heeft het vaak een ontspannend effect en het is hoe ik het liefst de dag begin, en eindig.


#ikleesthuis tips

1) Kies een stoel of bank met rechte leuning; geen hangbank.

2) Leg je smartphone ergens waar je hem niet ziet oplichten en zet hem op stil.

3) Houd je rug recht, schouders laag en adem bewust naar je buik, alsof je gaat mediteren. Tijdens het lezen hoef je niet meer op je ademhaling te letten, die blijft vanzelf laag, ‘bij je boek’.

4) Lees een boek niet slechts voor het verhaal, maar laat je meevoeren door hóé het is geschreven. Ik zou je bijvoorbeeld niet kunnen navertellen waar Murakami’s Kafka op het strand nou precies over ging, maar het boek slokte me volledig op.

5) Als een boek je niet (direct) aanspreekt, pak dan een ander. Verspil geen tijd aan boeken die niet voor jou zijn geschreven of die je ‘moet’ lezen.

6) Waarom een boek lezen als het tevens is verfilmd of vernetflixt? Waarom überhaupt niet alleen nog maar netflixen? Een film of serie onderga je. Een boek maak je je eigen.