Afbeelding

Een boekje met tekst erin

Afbeelding: Pexels

Hoe ontwikkel je je schrijfstijl?

Stijl gaat minder over wat je zegt maar over hoe je het zegt. Inhoud (wat) en stijl (hoe) zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kathy Mathys legt je uit hoe dat werkt! 


1. Opwarming

Twee oefeningen om te beginnen:

– Hieronder staat de eerste regel uit Nu van Bart Moeyaert. Zet je kookwekker op 10 minuten. Schrijf deze zin over en freewrite dan 10 minuten vanuit deze zin.*

Ik adem niet, ik zing.

– Schrijf de openingszinnen van een romantisch verhaal. Het speelt zich af in een afgelegen vakantiehuisje en er doen twee personages in mee.

2. Wat is stijl?

In Voor de vorm. Taalvraagbaak voor schrijvers formuleert Pyter Wagenaar het zo:

'Stijl is de wijze waarop iemand zich uitdrukt, en dat kan op een eigen, kenmerkende wijze zijn. Dat kenmerkende kan onder meer worden bereikt met stijlfiguren, dat wil zeggen: middelen waarmee je de lezer of luisteraar kunt beïnvloeden. Samen met de woordkeuze behoren stijlfiguren daarmee tot de trukendoos van de schrijver.'

Stijl gaat dus minder over WAT je zegt maar over HOE je het zegt. Stijl (hoe) en inhoud (wat) staan niet los van elkaar. Zo kan de schrijver van een horrorverhaal over iemand die opgesloten zit in een kamer kiezen voor woorden die de beklemming benadrukken of versterken.

Oefening 1

– Herlees de tekst die je hebt geschreven voor de tweede opwarmingsoefening, het romantische verhaal. Wat voor woorden heb je gebruikt? Rijmen ze met de inhoud of contrasteren ze er juist mee? Of is je woordkeuze misschien neutraal?

– Herschrijf nu je fragment twee maal. De eerste keer kies je voor woorden die rijmen met de inhoud (denk aan: kaarsen, maneschijn). Wees niet bang om te overdrijven. Je mag het gerust dik aanzetten.

De tweede keer kies je voor woorden die haaks staan op de inhoud en die de tekst dus niet romantischer maken dan hij is.


Alle stappen en oefeningen van Kathy Mathys lezen? Deze vind je in de komende editie van Schrijven Magazine. Ben je nog geen abonnee? Meld je aan vóór 18 november 23.59, dan krijg ook jij dit nummer thuis.

Ja, graag!         Geef Schrijven Magazine cadeau