Afbeelding

De Britse Waterstones boekhandel op Sauchiehall Street. Beeld door Thomas Nugent

Het visitekaartje van elke boekhandel

Het visitekaartje van elke boekhandel.Ze zijn soms druk, opvallend of onooglijk. We hebben het over boekenetalages, het visitekaartje van elke boekhandel.

Menig boekwinkel wordt bezocht vanwege zijn originele etalages. Het trekt publiek en wint de aandacht van lezers. Volgens Eburon-uitgever Wiebe de Jager gaat het niet alleen om de buitenkant van de etalages, maar ook het tentoonstellen van de boeken in de boekhandel zelf. Strategisch gepositioneerde boeken springen tenslotte sneller in het oog en worden vaker opgepakt en gekocht dan boeken die in de boekenkasten liggen. Deze in het oog springende plaatsen worden vaak door uitgevers gehuurd, ook wel bekend onder het Engelse term co-op.

Een digitale etalage op een webwinkel zoals bol.com heeft echter niet dezelfde functie als een fysieke etalage. Op de homepage van de webwinkels kunnen de bestsellers wel getoond worden en er staat vaak een beschrijving bij over het boek, maar de fysieke aanwezigheid van boeken valt moeilijk na te maken. Wel komen in de toekomst online boekhandels met het idee van ‘virtuele etalageruimte´. Deze ruimtes zullen een vergelijkbare functie hebben als de populair zichtbare plaatsen in een boekhandel.

‘De echte impulsaankoop van een boek – omdat het op een grote stapel ligt, of omdat het er apart uitziet - zal echter verdwijnen. Des te belangrijker wordt het om boeken te voorzien van een goed omslagontwerp, dat er ook op een scherm uit springt,’ vervolgt De Jager.

Bron

www.eburon.nl/300511_de_teloorgang_van_de_boekhandel_en_de_consequenties_voor_de_nederlandse_boekenbranche