'Het kost 10.000 uur voordat je schrijver bent'

schrijfopleidingMalcom Gladwell stelt dat je minstens tienduizend uur moet trainen voordat je schrijven onder de knie hebt. Is dat zo?

Veertig jaar geleden schreven Herbert Simon en William Chase een artikel over schaakgrootmeesters. Een van de conclusies was: een meester (niet eens een grootmeester) besteedt ongeveer 10.000 tot 50.000 uur aan zijn opleiding.

Malcom Gladwell, een Canadese journalist onder meer bekend van het boek 'Blink', stelt dat dit opgaat voor elk vak, dus ook voor schrijven.

De tienduizend-regel wordt sindsdien vaak herhaald. Maar er is ook kritiek. De Amerikaanse hoogspringer Donald Thomas, bijvoorbeeld, sprong met de besten van de wereld mee na slechts een paar maanden basistraining. Een duidelijke uitzondering op de tienduizend-regel.

Gladwell reageert dat er in sommige takken van sport inderdaad natuurtalenten zijn, maar zelfs de meesten daarvan moeten heel hard trainen.

Gladwell concludeert dat zijn tienduizend-regel ondanks wat kanttekeningen nog steeds overeind staat. Vooral in cognitief veeleisende gebieden zoals schrijven.

Wat denken jullie? Kost het schrijven van een roman meer dan 10.000 uur aan training? Reageer hieronder.

Bron

www.newyorker.com