Afbeelding

ILFU in grote letters wit op blauw

Tivoli Utrecht

Het Internationale Literatuur Festival en de Kinderboekenweek komen er weer aan

Het internationaal Literatuur Festival

Vanaf 23 september wordt er in Utrecht het Internationaal Literatuur Festival gehouden. Het thema dit jaar is ‘fictie bij de feiten’. Tot en met 8 oktober zal er van alles te doen zijn. Het Literatuur Festival wordt op een bijzondere manier geopend. De Minrebroerderstraat, midden in het centrum van Utrecht, is van 17.00 uur tot en met 03.00 uur gevuld met 10.000 lichtgevende boeken. Op 1 oktober is de grote festivaldag. Schrijvers en denkers praten met elkaar over urgente en maatschappelijke thema’s, zoals het feminisme en de oorlog in Oekraïne. Op 8 oktober wordt het festival afgesloten met de Nacht van de Poëzie. De nacht vult zich in Tivoli Vredenburg met 20 dichters en zes muzikanten. Naast de optredens zijn er routes met boeken, cadeaus, hapjes en drankjes. 

Bron: In de buurt Utrecht

De Kinderboekenweek komt eraan

Van 5 t/m 16 is het weer de Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema ‘gi-ga-groen’ waarbij het draait om boeken die gaan over dieren en natuur. Andy Griffiths schrijft het kinderboekenweekgeschenk dit jaar. Samen met Terry Denton is hij bekend van de populaire De waanzinnige boomhut–reeks. De titel van het geschenk is dan ook niet heel verrassend Waanzinnige boomhutverhalen: over toen het Stoel-In-Je-Neusdag was en andere waanzinnige gebeurtenissen. Ze zijn de eerste buitenlandse auteur en illustrator die het Kinderboekenweekgeschenk maken. Edward van de Vendel, die de boeken van Griffiths en Denton vertaalde, zal dit ook voor het Kinderboekenweekgeschenk doen.

Bron: kinderboeken.nl 

Winnaars Beste Boek voor Jongeren

Maandagavond 19 september op het BoekTok Live event werden de winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2022 bekendgemaakt. In de categorie Nederlandstalig won voor het eerst een Vlaamse schrijver: Tom de Cock met zijn dystopsiche boek Lily. In de categorie vertaalde fictie won de debutant Abi Daré met Het meisje met de luidende stem. Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Zo worden ze geholpen een boek te vinden waar ze leesplezier aan beleven. Een jury van volwassenen stelde de shortlist samen, waarna de jongerenjury de twee winnende boeken hebben bepaald. 

Bron: Bazarow