Afbeelding

Volgens de jury van de Orange Prize is het een vooroordeel dat vrouwen niet over oorlog kunnen schrijven.

Heftige strijd voor Britse Orange Prize

De Britse literatuurprijs Orange Prize snijdt een heftig onderwerp aan.De Orange Prize, een Britse literatuurprijs die jaarlijks wordt toegekend aan een Engelstalige roman door een vrouwelijke auteur, snijdt een gevoelig onderwerp aan. Volgens de jury van de prijs bestaat het stereotype dat vrouwen niet over zware onderwerpen als oorlog kunnen schrijven. Toch is oorlog het thema van de helft van de genomineerde romans.

Joanna Trollope, voorzitter van de jury, beweert dat de shortlist aantoont dat vrouwen weldegelijk over onderwerpen van dusdanige omvang kunnen schrijven: ‘Ik was in geen enkele manier verbaasd over hoe goed deze schrijfsters een onderwerp als oorlog behandelen. Het doet het vooroordeel teniet dat vrouwen alleen maar schrijven over huishoudelijke zaken en kleinere onderwerpen.’

Kate Mosse, medeoprichter van de literatuurprijs, vermoedt dat het stereotype in het verleden ‘gevormd is door de uitgevers’. ‘De vrouwen die [deze boeken] hebben geschreven, zijn ongeacht het onderwerp waar ze over schrijven succesvol gebleken,’ aldus Mosse.

De auteurs op de shortlist zijn: Esi Edugyan, Ann Patchett, Anne Enright, Cynthia Ozick, Madeline Miller en Georgina Harding. De winnaar van de Orange Prize ontvangt 30.000 pond (ca. 36.700 euro) en een bronzen beeld genaamd de ‘Bessie’ van de hand van kunstenares Grizel Niven.

Bron

www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/news/this-means-war-conflict-novels-in-thick-of-fight-for-orange-prize-7654879.html