Afbeelding

Essay nagekeken met de rode pen

Afbeelding van Anne Karakash via Pixabay 

Heeft nakijken met een rode pen invloed op de feedback die je geeft?

Waarschijnlijk ken je het wel: je krijgt je tekst terug vol met rode opmerkingen. Of misschien kijk je zelf wel eens iemands tekst na met een rode pen. Moet je dit eigenlijk wel doen? Heeft die rode pen niet juist een hele negatieve werking en kan je niet beter een andere kleur gebruiken? Lees het in dit artikel.


Definitie rode pen

De rode pen kan op twee manieren geïnterpreteerd worden. Soms als het over de rode pen gaat, gaat het letterlijk over de kleur van de pen en wat die met je doet. Maar soms wordt met de rode pen ook een manier van corrigeren bedoeld. In dit artikel gaan we het hebben over de eerste.

Onbewuste negatieve gevoelens

Sociologen Richard Dukes en Heather Albanesi hebben in 2013 onderzoek gedaan naar het effect van de rode pen. Uit hun onderzoek blijkt dat de rode pen misschien wel onbedoelde negatieve gevoelens oproept. In het onderzoek kreeg een groep studenten vier versies van een al nagekeken essay. Sommige essays waren beoordeeld met een hoog cijfer, andere met een laag cijfer. Ook verschilde de kleur van de pen: rood of blauw. Als de studenten het eens waren met het cijfer en de opmerkingen maakte de kleur pen geen verschil. Maar als ze het oneens waren, maakte het wel verschil of de pen rood of blauw was. Als de pen rood was, riep dit eerder negatieve gevoelens op. Die gevoelens waren dan vooral gericht op de persoon die het had nagekeken. 

Effect kleur rood

Op sommige scholen is nakijken met de rode pen al verboden geworden, maar nog lang niet overal. Waarom niet? We zijn ooit begonnen met het gebruiken van de rode pen, omdat opmerkingen in de kleur rood opvallen in vergelijking met de originele tekst. Andere kleuren vallen al gauw weg. Dit is voor veel mensen dan ook nog steeds een goede reden om de rode pen te blijven gebruiken. Ook wordt gezegd dat rood kinderen activeert en zorgt voor betere concentratie. 

Beïnvloeding 

Uit een paar kleine onderzoeken in 2010 blijkt ook iets interessants. Professor Abraham Rutchick liet bij het eerste onderzoek mensen woorden afmaken. Mensen die een rode pen gebruikten, vulden meer negatieve woorden in dan mensen die een zwarte pen gebruikten. Uit een ander onderzoek blijkt dat mensen met een rode pen lagere cijfers gaven dan mensen met een blauwe pen. Volgens dit onderzoek kun je dus beter geen rode pen gebruiken, want het kan je onbewust beïnvloeden bij het geven van feedback. Op de lerarenopleiding wordt soms ook al aangeraden om een groene pen in plaats van een rode pen te gebruiken. 

Bronnen: Phys.orgNU.nlDaily News