Grote collectie manuscripten naar Letterkundig Museum

Enkele dagen voor het overlijden van de bekende antiquaar Max Schuhmacher op 8 juni jl. heeft het Letterkundig Museum de hele collectie autografen van het Antiquariaat Schuhmacher voor een niet bekend gemaakte vriendenprijs aangekocht.
Het betreft een gedurende een halve eeuw door Max en zijn zuster Wilma Schuhmacher bijeengebrachte verzameling waarvan meer dan 350 schrijvers deel uitmaken met brieven, handschriften, typoscripten, foto’s en, in het geval van Hans Lodeizen, Hendrik de Vries en Lucebert, tekeningen. Van Bertus Aafjes en Gerrit Achterberg tot Jan Wolkers en Marie van Zeggelen. Niet alleen van Tachtigers als Willem Kloos en Albert Verwey zijn autografen verworven, ook van nog levende schrijvers als Maarten ’t Hart, Mensje van Keulen, Marga Minco, K. Schippers, Jan Siebelink en Jan Wolkers kunnen niet verschenen of gecorrigeerde typoscripten van vaak vroeg werk aan de collectie worden toegevoegd.
Naast een grote verzameling A. Roland Holst-documenten bevindt zich in de aanwinst ook het in leer gebonden handschrift van een vroege versie van De nieuwe geboort (1904), de tweede dichtbundel van diens tante Henriette en een twaalftal ongepubliceerde jeugdgedichten van haar. Tot de belangrijkste verworven documenten behoren tevens 28, meest ongepubliceerde, brieven van Jan Hanlo en 11 van W.F. Hermans, het typoscript van een in de oorlog geschreven verhaal Panta Rei van Gerrit Kouwenaar, dat in 1946 zijn definitieve gedaante vond in Uren en Sigaretten, en van Lucebert ‘allorkommansavoe’, een ongepubliceerd handschrift met illustraties voor Sylvia Sluiter. Voorts: veel C. Buddingh’ en veel Pierre Kemp, en foto’s van onder meer Fritzi Harmsen van Beek, E. du Perron vermomd als Friedrich Nietzsche, Gerard Reve, Vasalis met koningin Juliana op het Boekenbal en Bernlef geflankeerd door E. Hoornik en Hans Vlek.

Bron

www.letterkundigmuseum.nl