Griet Op de Beeck kijkt met gemengde gevoelens terug op Boekenweek

De jaarlijkse Boekenweek ligt al weer achter ons. Benieuwd hoe de week is ervaren door auteur van het Boekenweekgeschenk, lezers en boekverkopers? Lees dan snel verder.

Traditiegetrouw konden lezers van het Boekenweekgeschenk weer gratis reizen met de trein op de laatste zondag van de Boekenweek. Volgens een schatting van NS maakte zo'n 250.000 mensen hier gebruik van. Reizigers konden zondag ook de auteur van het Boekenweekgeschenk tegenkomen in de trein voor een Meet & Griet.

De eer om het Boekenweekgeschenk te schrijven viel dit jaar Griet Op de Beeck te beurt. Ze schreef Gezien de feiten, een verhaal over een 71-jarige vrouw die zich schaamt dat zij zich opgelucht voelt na het overlijden van haar man. Ondanks protesten van haar claimende dochter probeert zij haar leven een nieuwe invulling te geven.

Voor bestsellerauteur was de Boekenweek overweldigend, bekende zij aan NOS. Het enthousiasme van haar lezers voelde als een warm bad. Recensenten van het Boekenweekgeschenk brachten minder enthousiasme op voor het werk. Het zou niet geloofwaardig zijn, niet raken en niet goed uitgewerkt zijn. 'Er komt nooit een echte confrontatie en daarom is er ook geen omslag,' schrijft de Groene Amsterdammer. Trouw stelt: Soepel leest 'Gezien de feiten' zeker, maar het raakt je niet echt.' Griet Op de Beeck heeft de recensies niet gelezen. 'Dat zou mijn hart totaal breken en verschrikkelijk zijn om mee te maken.' Zei ze tegen NOS.

Bij veel lezers viel de novelle wel in de smaak, blijkt uit reacties op social media. Boekhandelaren kijken tevreden terug op de afgelopen week, waarin zij de omzet ten opzichte van de Boekenweek vorig jaar zagen stijgen.

Bron: NOS

Uitgeven