Lees Schrijven Magazine al voor € 21,50.
Google Books revolutie: gevolgen cultuur en auteursrecht
30 april 2010 - 10:01
Op 12 mei zal er op Spui 25 in Amsterdam een lezing worden gegeven over het Google Books-project. Wat heeft deze vorm van digitalisering voor gevolgen voor de cultuur en het auteursrecht?
Meer dan tien miljoen boeken, waarvan vele van Nederlandse literaire en wetenschappelijke schrijvers, zijn in korte tijd digitaal ontsloten en doorzoekbaar gemaakt. Het project roept belangrijke vragen op, niet alleen over de toegankelijkheid van deze kolossale digitale collectie, maar ook over de toekomst van de klassieke bibliotheek en uitgeverij, en van het auteursrecht. In de Verenigde Staten hebben rechthebbenden het met Google op een akkoord gegooid. Wat zijn de gevolgen van Google Books voor Europa?
Jean-Claude Guédon, hoogleraar literatuurwetenschap aan de Universiteit van Montreal en open-access pionier, zal spreken over de mogelijke gevolgen van het Google Books-project voor de wetenschappelijke informatievoorziening en de culturele risico's van een Google-monopolie op gedigitaliseerde bibliotheken. Bernt Hugenholtz, hoogleraar auteursrecht aan de UvA, bespreekt de auteursrechtelijke gevolgen. Gespreksleider is Gerrit Jan Wolffensperger , oud-fractievoorzitter van D66.
Bron
www.spui25.nl/spui25/programma.cfm/3FAA9995-1728-46E9-83853FDD4C6605BD
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!