Genomineerden Selexyz Debuutprijs 2010 bekend

De vijf kandidaten voor de Selexyz Debuutprijs 2010 zijn bekend. De genomineerden voor het beste literair prozadebuut, verschenen in 2009 zijn:
  • Michiel Klein Nulent voor De tram van half zeven (uitgeverij Contact),
  • Anke Scheeren voor De mooiste dagen zijn het ergst (uitgeverij Nieuw Amsterdam),
  • Franca Treur voor Dorsvloer vol confetti (uitgeverij Prometheus),
  • Joost Vandecasteele voor Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij (uitgeverij De Arbeiderspers),
  • Ivo Victoria voor Hoe ik nimmer de ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won. En dat het me spijt (uitgeverij Anthos).
Op 6 september wordt tijdens Manuscripta in Amsterdam bekend gemaakt wie van deze vijf heeft gewonnen. De jury, onder voorzitterschap van de publicist en regisseur Hans Keller, bestaat uit de Nederlandse literaire critici Wineke de Boer, Martin Mooij, de vertaalster Rosemarie Still, programmamaker bij literair productiehuis Wintertuin Monique Warnier, en de Belgische journalist en literaire criticus Dirk Leyman. De selexyz debuutprijs wordt sinds 2006 uitgereikt en is een voortzetting van de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizen prijs voor Literaire Prozadebuten. De prijs bestaat uit een bedrag van € 10.000,-. Hiermee beoogt selexyz boekhandels de winnaar in staat te stellen zich langere tijd zonder financiële zorgen aan het schrijven te wijden. De selexyz debuutprijs 2009 werd toegekend aan Bert Natter voor 'Begeerte heeft ons aangeraakt'. Andere bekende winnaars zijn o.a. Hermine de Graaf, Vonne van der Meer, Rudi van Dantzig, Marcel Möring, Abdelkader Benali en Joyce Roodnat.

Bron

www.selexyzdebuutprijs.nl