Afbeelding
Bron: Geertje Couwenbergh
Bron: Geertje Couwenbergh
Het inmiddels wereldwijde succes van haar onlinecursus had ze nooit verwacht. ‘Sterker nog, ik vond het onzin. Alles is een ingang tot schrijven, dus hoewel studenten erom vroegen, vond ik dat ze gewoon om zich heen konden kijken.’ Toch is ze nu dolblij dat ze het gedaan heeft. Wij spraken met auteur en schrijfcoach Geertje Couwenbergh over haar onlinecursus 365 Dagen Schrijven.
De 365 Dagen bestaan uit een wilde variëteit aan opdrachten. Die noem ik trouwens niet ‘opdrachten’, maar ‘ingangen’, om zo het idee weg te nemen dat je het ‘goed’ moet doen, of dat er überhaupt een manier is om ‘goed’ te schrijven.
Mijn ervaring is dat alles een ingang is tot schrijven: van wildplassen tot een lijst maken met dingen die je nooit had gedacht, van de handen van je moeder tot het verhaal van je wimpers. En ja, dit zijn allemaal bestaande schrijfingangen uit de 365 Dagen. Alles is een ingang tot schrijven, want schrijven is niets anders dan een verbinding maken met je geest en die zichtbaar maken. Omdat die geest onbegrensd, wild en onuitputtelijk is, kun je op elk moment instappen, alsof je in een achtbaan stapt.
Toch blijkt het verfrissend en behulpzaam als iemand anders, in dit geval ik, die schrijfdeur opent. Het succes van de 365 Dagen komt denk ik voort uit het feit dat je jezelf kunt verrassen, juist omdat je een andere ingang naar je wereld neemt dan normaal.
Ik ben echt weggeblazen door wat het Schrijfjaar bij mensen teweegbrengt. Reacties zijn persoonlijk, maar wat ik het meest hoor, is dat deelnemers verbaasd zijn. Verbaasd over wat er allemaal in hen schuilt, over wat er naar boven komt. Hoeveel plezier ze hebben in het dagelijks schrijven en in het opdiepen van herinneringen waarvan ze zich niet eens bewust waren.
Doordat ik 365 dagen lang in iemands inbox verschijn, vaak ook met persoonlijke anekdotes, ontwikkelen mensen echt een band met mij en delen ze vaak hun ervaringen. Dat is zo dierbaar en veel directer dan met mijn boeken. Toen kreeg ik soms wel reacties, maar er zat meer afstand tussen. Ik krijg dagelijks mails van mensen over de hele wereld. Nooit had ik kunnen bedenken dat ik onderdeel zou uitmaken van zo’n grote schrijfgemeenschap.
Ik hoop dat ze zich aangemoedigd voelen om tijd voor zichzelf te maken en stil te staan bij hun ervaringen. Een van mijn favoriete schrijvers, Vivian Gornick, noemt je ervaringen je ‘ruwe materiaal’ als schrijver. Je leven is niet abstract. Het bestaat uit specifieke momenten, plekken, mensen, dingen die gezegd worden, dingen die je at, voelde, niet deed maar wilde doen, deed maar niet wilde doen. Kortom: ervaringen. De dagelijkse schrijfingangen nodigen je uit die ervaringen te claimen. Dat is op zichzelf al waardevol. En als je verdere schrijfambities hebt, kun je die ervaringen vervolgens gebruiken om er iets groters mee te zeggen. Je kunt ze inzetten voor je personages, of ontdekken wat jouw ingang is voor autobiografisch werk – de mogelijkheden zijn onbegrensd.
Maar alles begint met voor jezelf bepalen: mijn leven, het leven, doet ertoe. De 365 Dagen voeden die nieuwsgierigheid en ondersteunen je om het daadwerkelijk te doen. En om je niet alleen te voelen in die ambitie – want schrijven is in mijn ogen veel te onnodig een eenzame activiteit geworden. Dat is jammer, want schrijven gaat over verbinding. Met jezelf en met anderen. Ik denk dat deze cursus precies die balans vindt, op een heel laagdrempelige manier – je hebt maar tien minuten per dag nodig.
Ik ken uit eigen ervaring de obstakels bij het schrijven. Het stemmetje dat zegt ‘wie denk je wel niet dat je bent?’, het gevoel dat het niet uitmaakt of ik nu wel schrijf of niet, of hoe verplettert je je kunt voelen door al die geweldige schrijvers die er al zijn – wat kan ik daar nu aan toevoegen?
Ook ken ik, dankzij mijn tijd met mijn schrijfleraar Natalie Goldberg, de waarde van toch doorgaan. Op komen dagen, pen op papier zetten, niet nadenken en gaan. Als schrijven iets wordt wat op zichzelf waardevol is, dan ben je al geslaagd, of het nu de wereld ingaat of niet. Ik leerde ook de waarde van een schrijfgemeenschap. Schrijven is zoveel leuker en beter als je het samen doet.
Nou en of. Dat is het hele idee van de cursus. Elke dag een impuls krijgen, een vriendelijk zetje van iemand die je vertrouwt, betekent 365 deurtjes die je opent naar je eigen wereld. Als schrijver zit je vaak vast in je eigen groef, ik heb dat zelf ook. Dezelfde verhalen, dezelfde toon, dezelfde onderwerpen. Daar kun je moe of ontmoedigd door raken. Omdat je de ingangen niet zelf bedenkt, kunnen ze je verrassen, irriteren, ontroeren – noem maar op.
En onderschat niet: een gewoonte is iets wat groeit. Het is als een spiergroep die je traint. Schrijvers die het Schrijfjaar afronden, zijn ongelooflijk ‘gespierd’ en onbevreesd. Ze zijn klaar voor alles.
Schrijven Online werkt al jaren samen met Geertje. Hoofdredacteur Frank Noë: "Geertje Couwenbergh is een unieke schrijftrainer. Ik heb nog nooit iemand gesproken die niet enthousiast is als ze schrijfles geeft."
Ben jij er klaar voor?
Lees meer over deze online cursus en start direct!
Dit is een affiliate link.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!