Afbeelding

Dichter Hans Lodeizen

Foto: Jesse Dorrestijn

Gedichten van Hans Lodeizen te beluisteren op muziek

Dichter Hans Lodeizen stierf al op 26-jarige leeftijd, maar hij had in zijn korte tijd als dichter een grote invloed op de Nederlandse poëzie. Jesse Dorrestijn kwam via zijn familie in aanraking met de gedichten van Hans Lodeizen en hij besloot muziek te componeren bij de gedichten.


De gedichten van Lodeizen worden beschreven als gedichten met een persoonlijk karakter die paste binnen de sfeer van het jong-zijn. Hij wist met zijn autobiografische stijl een jong publiek te boeien. Zijn gedichten gaan vaak over zijn verlangen naar een andere wereld, omdat hij dacht dat er voor hem als homoseksueel geen plaats in de bestaande wereld zou zijn. ‘-o – mijn vriend – deze wereld is niet de echte,’ is een bekende versregel van Hans Lodeizen. 

Het innerlijk behang

Een selectie van zijn gedichten publiceerde hij in een poëziebundel, die vlak voor zijn dood in 1950 verscheen. Hij overleed op 26-jarige leeftijd aan de gevolgen van leukemie. Zijn bundel Het innerlijk behang werd tot 1990 wel vijftien keer herdrukt. 

Gedichten op muziek

Jesse Dorrestijn heeft jaren ervaring met klassiek gitaar spelen en door zijn vader en zus raakte hij geïnteresseerd in het werk van Lodeizen. Hij besloot muziek te componeren bij de gedichten. Volgens Dorrestijn is het een toegankelijke manier om poëzie tot je te nemen. Ook heeft hij muziek geschreven bij de werken van dichter Johan Andreas dèr Mouw en taalkundige Martinus Nijhoff. Wil je de gedichten op muziek luisteren? Kijk dan op de website van Jesse Dorrestijn.

Uitgeven