Afbeelding

Geblinddoekt luisteren naar Wilfried de Jong

Het optreden van Wilfried de Jong op het Geen Daden Maar Woorden FestivalOp zaterdag 5 oktober vond in de Rotterdamse schouwburg het Geen Daden Maar Woorden Festival plaats. Theater- en televisiemaker en schrijver Wilfried de Jong gaf er een literaire performance waarbij het publiek geblinddoekt was.

Bij binnenkomst kreeg iedereen een blinddoek. Het licht werd gedempt en uit de boxen hoorde je het geluid van luchtbellen in water. En dan de stem van Wilfried de Jong: 'Je moet gewoon blijven ademen. Het is maar slootwater'.

Het verhaal

Wilfried de Jong nam je mee in een verhaal over een wilde avond. De ik-persoon uit het verhaal gaat dansen en ontmoet een vrouw met blauwe ogen 'met een mespuntje grijs'. Je hoorde opzwepende muziek van een contrabas en elektrische gitaren.

De ik-persoon en de vrouw belanden in de auto en ze razen over de weg. De ik-persoon drinkt achter het stuur, want 'whisky is de benzine van de nacht'.  Maar dan gaat het mis, ze rijden tegen een boom. Je realiseert je als publiek dat de verteller met de vrouw in een sloot ligt. De deuren van de auto gaat niet open en het water stijgt. De brandweer arriveert en bevrijdt hen net op tijd.

De vrouw ligt naast hem in het gras. De verteller weet haar naam niet. Ze wordt gereanimeerd  door een brandweerman. De vrouw komt bij bewustzijn. De brandweerman vraagt haar naam, 'Louise'  antwoordt zij zacht. 'Bent u haar man?' vraagt de brandweerman aan de ik-persoon. De verteller realiseert zich dat zijn antwoord zijn leven zal veranderen. Hij antwoordt: Ja, ik ben haar man’.

Voor herhaling vatbaar

Het verhaal dat Wilfried de Jong vertelde was spannend, want in de loop van het verhaal kwam je  pas te weten wat er precies gebeurd is. Doordat je als publiek niets  kon zien ging je extra goed luisteren. Het resultaat was een geslaagd live literair hoorspel dat voor herhaling vatbaar is. 

Bron

www.gdmw.nl/