File voor signeersessie en 4500ste editie Bouquetreeks verschijnt

Houd jezelf op de hoogte van het literaire nieuws van de afgelopen week!


Overleden: Schrijver Margo Minco (103 jaar)

Afgelopen maandag is schrijver Marga Minco overleden. Haar boeken stonden in het teken van de Tweede Wereldoorlog, die zij als enige van haar Joodse familie overleefde. Haar debuut Het bittere kruid is een van haar bekendste werken. De novelle was direct een succes en werd veelvuldig herdrukt, vertaald en verkocht, en in 1985 zelfs verfilmd. Het thema over de oorlog liet haar niet los en kwam in bijna al haar werken naar boven. In 2019 ontving zij de P.C. Hooftprijs voor haar oeuvre.
Margo Minco is in besloten kring begraven.

Bron: NOS

Hongaarse boekhandel moet 32.000 euro boete betalen voor lgbtq+-striproman

De Hongaarse boekhandel Lira moet een boete van 32.000 euro betalen omdat ze Heartstopper verkochten: een boek waarin lgbtq+ een duidelijk thema is. Dit is in strijd met de wet die sinds 2021 verbiedt dat minderjarigen deze onderwerpen onder ogen krijgen.

Omdat het boek gaat over twee jongens die verliefd worden op elkaar, mag het boek niet bij de jeugdliteratuur staan. Ook was het niet verpakt in plastic, wat wel zou moeten, om te verhinderen dat het voor aankoop geopend kan worden. Volgens Lira-directeur Krisztián Nyáry is het bedrag van 32.000 euro de hoogste boete die ooit is opgelegd aan een Hongaarse boekhandel.

Volgens de wet is het strafbaar om inhoud omtrent ‘een afwijking van de zelfidentiteit die overeenkomt met het geslacht bij de geboorte, geslachtsverandering of homoseksualiteit’ te promoten of te tonen aan minderjarigen. Boeken met een thema rondom lhbtq+ moeten dus apart worden verkocht. Bovendien mogen dergelijke boeken niet binnen 200 meter van een kerk of school worden verkocht.

Bron: De Morgen

File voor signeersessie Twisted Love-auteur Ana Huang

Afgelopen zaterdag stonden honderden mensen in de rij voor Amsterdamse boekhandel Scheltema in de hoop een handtekening van Ana Huang te krijgen. De Amerikaanse auteur is met haar Twisted Love-serie enorm populair geworden onder jongeren, voornamelijk door TikTok.
Binnen een uur waren alle signeersessies in Europa uitverkocht en in Amsterdam waren er na twee minuten al geen kaarten meer te koop.
Tegen NOS Stories zegt Huang: "Ik denk dat sociale media, zoals TikTok, veel hebben gedaan voor het genre romantiek en de schrijversgemeenschap. Ik heb veel lezers die zeggen dat dit het eerste boek was dat ze hebben gelezen, en zeggen dat ze nooit van lezen hielden."

Bron: NOS

4500ste editie Bouquetreeks verschijnt: 'Twee uur topvermaak'

De romantische Bouquetboeken zitten op een aantal van 4500 edities. Eind deze maand ligt het 4500ste boek in de winkel. Voorbeelden van pas verschenen titels zijn Gekust in het kasteel, Verraad of verleiding en Verloofd met de machtige miljardair. De boeken worden voornamelijk in supermarkten verkocht. Omdat de serie in veel landen verschijnt, zijn de schrijvers echte bestsellerauteurs. De Bouquetreeks boekt al bijna vijftig jaar succes.

Bron: NOS

Uitgeven