Afbeelding

Charles Bukowski in 1990. Door Artgal73 via Wikimedia.

FBI hield schrijver Charles Bukowski in de gaten

Schrijver Charles Bukowski werd in de gaten door FBIDe Amerikaanse schrijver en dichter Henry Charles Bukowski (1920-1994) werd eind jaren zestig in de gaten gehouden door de FBI. Met name de columns die hij schreef onder de titel Notes of a dirty old man voor het tijdschrift Open City werden door de FBI als aanstootgevend gezien.

In 1968 startte de FBI een onderzoek naar Bukowski, het werd een dossier van maar liefst 113 pagina’s. De website bukowski.net heeft het gehele FBI-dossier opgevraagd en online gezet. In het dossier kun je interviews lezen met buren en collega’s van Bukowski, die werkte als postbode.

Verschillende columns die Bukowski schreef onder de titel Notes of a dirty old man zijn online te lezen. De eerste column  gaat over Henry. Henry woont in het huis van zijn overleden vader en hij houdt niet van werken. Henry is vooral bezig met vrouwen, seks en drinken. In de column wordt er op een spottende, onverschillig toon geschreven over geweld en over de begrafenis van Henry’s vader en moeder. Aan het eind van de column zegt de schrijver dat zijn naam Henry is en de zijn tweede naam Charles is. Bukowski werd ondervraagd door de FBI over zijn columns. In het FBI dossier staat hierover:

“He explained that his articles are ‘an inter-mixture of fiction and fact’ and are ‘highly romanticized in order to give the story juice’. He advised that he writes them ‘for sheer joy’.”

Afgelopen maandag maakte Boekblad bekend dat Uitgeverij Lebowski in 2014 het gehele oeuvre van Charles Bukowski gaat uitgeven. Dus vanaf 2014 kan je ook werk van Bukowski in het Nederlands lezen.

Als laatste nog een vraag aan jullie: welke Nederlandse of Vlaamse schrijvers zou de AIVD in de gaten hebben gehouden en waarom?

Bronnen: bukowski.net - nrc/boeken - Boekblad.nl

Bron

http://bukowski.net/fbi/