Europanen lopen niet warm voor e-boeken

Europanen lopen niet warm voor e-booksDe verkoop van e-books in Europa blijft achter bij de rest van de wereld. Waar in andere delen van de wereld het e-boek een steeds groter marktaandeel wint, blijft Europa achter met marktaandelen die soms net boven de één procent uitkomen. Terwijl de Europeanen toch ook bekend staan als rijk en belust op gadgets.

Het aantal e-boeken in Nederland haalde in het derde kwartaal van 2014 de zeven procent. In Duitsland is het marktaandeel van e-boeken nog kleiner: daar maken e-books minder dan vier procent van de markt uit. In Scandinavië halen de e-boeken een magere één procent van het aandeel. Dat staat in groot contrast met de Engelstalige wereld. Daar wordt verwacht dat tegen 2018 de verkoop van e-boeken groter is dan die van papieren boeken.

Prijsverschillen

Dat verschil kan voor een groot deel worden verklaard door de grote prijsverschillen tussen de verschillende gebieden. Uit angst dat door de opkomst van het e-boeken de drukindrustrie zou instorten zijn de prijzen van e-boeken hoog gehouden. De prijs van een e-boek is in Nederland anderhalf keer hoger dan in Groot-Brittannië.

Culturele verschillen

Er is echter ook een cultureel verschil. Een papieren boek geeft ook een soort culturele status, die  op het Europese vasteland een grotere rol lijkt te spelen dan in de Engelstalige wereld. Mensen willen met een papieren boek uitstralen dat zij bij een culturele elite horen. Ook speelt voor veel mensen het gevoel van een papieren boek nog een rol.

Amazon, een grote verkoper van e-boeken probeert de Europese markt verder open te breken, maar dat heeft in meerdere landen conflicten opgeleverd met uitgevers. Het online warenhuis heeft het wel voor elkaar gekregen dat in Nederland de prijs van een e-boeken niet hoger mag zijn dan de goedkoopste papieren versie. 

Bron

http://www.hpdetijd.nl/2014-11-23/waarom-het-ebook-europa-nog-niet-doordringt/

Uitgeven