Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Engelse boekhandels in problemen
29 november 2009 - 14:11
Waar gaat het heen met de boekwinkel? Deze week werd bekend gemaakt dat Borders, een van de belangrijkste internationale boekketens, in financiële problemen is gekomen. De Engelse tak van deze Amerikaanse boekwinkelketen heeft surseance van betaling aangevraagd. Er werd al een tijd gespeculeerd over deze (en andere) boekwinkelfaillisementen. In Amerika - de hoofdvestiging en 571 winkels- zijn nog geen financiële perikelen zichtbaar, maar ook daar houdt men een slag om de arm.
De grote vraag is of dit de voorbode is van een grotere golf aan boekwinkelfaillisementen. In een opiniestuk in de Engelse krant The Guardian van deze zondag vraagt boekredacteur Rachel Cooke zich af of de ondergang van Borders ook niet iets goeds voorspelt. Namelijk: de ruimte die kleinere, gespecialiseerde boekwinkels nu krijgen. Boekwinkels die geen onderdeel zijn van een keten, en waarvan de inrichting en inventaris niet volledig wordt gedirigeerd door de hoofdvestiging, maar een waardige afspiegeling is van de eigenaars en hun klanten.
"Boekkopers voelen zich niet langer aangetrokken tot grote winkels als Borders (and Waterstone's), met hun boekverveelde staf en hun veel te hoge 3-voor-2 stapels." Als voorbeeld geeft ze het kleine zelfstandige Londense boekwinkeltje Lutyens & Rubinstein waar maar 4000 boeken uitgestald liggen, maar waar ze wel met twee handen vol onverwachte aankopen vertrok.
"Volgens de onafhankelijke Booksellers Association, met 1350 leden, zijn er 2008-2009 69 boekwinkels gesloten in Engeland. Aan de andere kant begonnen er ook 34 in die zelfde tijd. Laten we hopen dat ze, net als Lutyens & Rubenstein, hun hoofd boven water weten te houden."
Bron
www.guardian.co.uk/culture/2009/nov/29/borders-bookshops-independent-lutyens-rubinstein
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!