Afbeelding

Plan schrijven

Afbeelding: Pixabay

Een stappenplan voor een geweldige roman

Een schrijver besteedt het grootste gedeelte van het schrijfproces aan het herschrijven. Vaak is dit het moment om grote veranderingen door te voeren: gooi de hele structuur om, schrap personages of kies toch voor een ander perspectief. Een tool die je daarbij niet mag onderschatten, is je eigen intuïtie. In 3 stappen helpt Anna Strijbos je jouw schrijversintuïtie wakker te schudden!


Stap 1: zorg voor een versie waar je aan kunt werken

Voordat je jouw schrijversintuïtie voluit kunt laten spreken, moet er eerst een versie van jouw roman bestaan waar je aan kunt gaan sleutelen.

Als ik vanuit mijn eigen ervaring spreek, werkt het schrijven van de eerste versie van een roman het beste wanneer je hem snel schrijft. De eerste versie wordt immers, helaas maar waar, nooit perfect. Hoewel het hier dus gaat om een persoonlijke voorkeur, merk ik dat bij het hanteren van deze tactiek veel meer ruimte ontstaat voor nieuwe ideeën.

Dit zijn metaforen, thema’s, vergelijkingen of passages waar ik tijdens de voorbereiding niet aan gedacht zou hebben. Snelschrijven zorgt dus voor een associatief (en daarmee creatief) schrijfproces.

Deze gedachte doet me denken aan een uitspraak van Ilja Leonard Pfeijffer, hierbij geparafraseerd: ‘Een compleet uitgewerkt verhaal schrijven, is net een invuloefening’.

Toen ik bezig was met mijn roman, maakte ik de fout om aan elke zin te blijven sleutelen zonder door te schrijven. Soms was ik wel drie kwartier lang bezig met één zin. Uiteindelijk kwam ik erachter dat dit vrijwel zinloos was, aangezien er nog aanzienlijk veel aan mijn verhaal zou veranderen.

Toch stond er na een maand zwoegen een eerste versie klaar.

Et voilà, toen kon het echte werk beginnen.


De rest van de stappen van Anna Strijbos ook lezen? Deze staan in de komende editie van Schrijven Magazine. Ben je nog geen abonnee? Doe daar vóór vrijdag 18 november 23.59 wat aan, dan krijg ook jij dit nummer thuis.

Ja, graag!         Geef Schrijven Magazine cadeau