Afbeelding

Een café speciaal voor schrijvers? Welkom bij het online schrijfcafé!

Foto: Pexels

Een café speciaal voor schrijvers? Welkom bij het online schrijfcafé!

Maandagavond is wellicht niet het eerste moment waar je aan denkt om een café binnen te stappen. Maar hou jij van schrijven én van gezelligheid? Dan past het online schrijfcafé helemaal bij jou!


Wat is het online schrijfcafé?

Het online schrijfcafé wordt georganiseerd door schrijfcoach Brenda van Es van 100 Jaar Na Vandaag. Elke maandagavond van 19:00 tot 21:00 komen schrijvers samen om aan de slag te gaan. Een kwartier voor de start gaan de digitale deuren van de Zoom-meeting open. Van Es staat klaar om iedereen een warm welkom te geven.
Als de klok 19:00 slaat zet iedereen zijn geluid uit en mag er alleen nog gecommuniceerd worden via de digitale chat. Brenda neemt het woord en stelt de vraag: ‘Op schaal van 1 tot 10, hoe goed voel jij je vandaag?’ en daarna volgt ‘waar ga jij vandaag aan werken?’
Dat laatste is namelijk het doel van het online schrijfcafé: schrijven aan je eigen werk. Of dat nu is voor je kinderboek, een blog, een column of je roman, het is helemaal aan jou hoe je je tijd besteedt. De avond bestaat uit drie rondes van 25 minuten. Tussen elke ronde is er vijf minuten pauze om even van je stoel af te gaan, de host zorgt dan voor leuke muziek. Na anderhalf uur volgt de laatste ronde. In deze ronde kunnen vijf mensen vrijblijvend iets voorlezen uit hun gemaakte werk. De anderen mogen daar positieve feedback op geven.

Motivatieshot en een glas diversiteit

Twee uur in dit café en je (schrijf)energie zou moeten opborrelen. Deelneemster Evi kan dat beamen; ‘Het online schrijfcafé maakt schrijven écht prettig en het motiveert je. Zonder deze plek was ik niet zo ver gekomen met mijn boek.’
Naast deze motivatieshot staat er, volgens de aanwezigen, ook een glas klaar met diversiteit. Schrijfster Stephanie zegt daarover het volgende: ‘Van de deelnemers tot de geschreven stukken, het is allemaal zo verschillend. Dat maakt deze plek voor iedereen een veilige haven.’
Naast schrijven ben je, volgens deelneemster Mirjam, ook van harte welkom om op andere manieren aan je boek te werken. ‘In het online schrijfcafé heb ik mijn hele boek geredigeerd. Ik vond dat zelf een enorme rot klus. Maar de schrijfgroep heeft mij erdoorheen gesleept. Nu is mijn boek af!’, vertelt ze.

Binnenstappen bij het schrijfcafé

Ben jij enthousiast geworden? En wil je meedoen met het online schrijfcafé? Neem dan een kijkje op de website. Je kan een los kaartje kopen of direct een stamgast worden. Het vindt plaats op elke maandagavond. Het enige wat jij hoeft te doen is een rustige plek vinden in huis om te kunnen schrijven.

Service