Afbeelding

bibliotheek, bieb, sluiting, literair, literatuur, nieuws

Pixabay

Dreigende sluiting voor vier Amsterdamse bibliotheken, Boek Zwarte Schuur wint boekenbonliteratuurprijs 2020

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Dreigende sluiting voor vier Amsterdamse bibliotheken

De gemeente Amsterdam heeft op 22 oktober de conceptbegroting 2021 gepresenteerd. Hierin werd al snel duidelijk dat er een bezuiniging van 1,5 miljoen euro gaat komen voor de Stichting Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Volgens OBA-directeur Martin Berendse zal dit betekenen dat vier kleinere wijkvestigingen zullen moeten sluiten, zo meldt AT5. Welke vier bibliotheken dit zullen zijn, is nog niet bekend. Wellicht is er voor de OBA toch nog hoop. Tijdens de behandeling van de begroting op 11 november reageerden veel partijen geschrokken op de mogelijke sluitingen. Zij verzochten cultuurwethouder Touria Meliani om samen met OBA te onderzoeken of er nog andere mogelijkheden zijn naast het sluiten van vestigingen.

Bron: Bibliotheekblad

Boek Zwarte Schuur wint boekenbonliteratuurprijs 2020

Schrijver Oek de Jong heeft met zijn boek Zwarte schuur afgelopen donderdag de Boekenbon Literatuurprijs 2020 gewonnen. De Jury koos Zwarte schuur omdat het boek “beschouwd mag worden als een toonbeeld van de rijkdom en reikwijdte van de literaire roman.” Oek de Jong wint naast de prijs ook een geldbedrag van 50.000 euro. Het prijzengeld is bedoeld om de winnaar in staat te stellen om ongestoord te kunnen werken aan een nieuw boek. Wil je meer weten over Oek de Jong? Lees dan ons interview met hem hier.

Bron: NU.nl

Erik van Muiswinkel maakt eigen vertaling Le Petit Prince

Het beroemde verhaal van de Franse auteur en piloot Antoine de Saint-Exupéry krijgt een moderne vertaling. In een gesprek met Nu.nl laat Erik van Muiswinkel weten dat hij het afgelopen half jaar hard aan het werk is geweest met de nieuwe vertaling. Zo is van Muiswinkel een groot verzamelaar van het boekje en heeft hij ondertussen meer dan tachtig verschillende edities van het verhaal in bezit. Toen uitgeverij Donker hier lucht van kreeg, volgde meteen een gesprek. “Ik heb het een stuk toegankelijker gemaakt,” laat Erik van Muiswinkel weten aan Nu.nl. “De vorige vertaling was zeker niet slecht, maar bevatte echt van die schrijftaalzinnen. Dialogen veranderen toch per decennium, mensen praten nu anders dan in de jaren negentig.” Het boekje verschijnt 17 november.

Bron: NU.nl

Veel bibliotheken halen boeken over Zwarte Piet uit collectie

Zwarte Piet verdwijnt bij steeds meer bibliotheken uit de collectie. Dit meldt Nu.nl na met een groot aantal bibliotheken in gesprek te zijn geweest. Zo hebben veel bibliotheken verschillende visies op de maatschappelijke ontwikkelingen rondom het Sinterklaasfeest. Zo hebben bijna alle grote bibliotheken in Nederland inmiddels al de boeken met Zwarte Piet uit de collectie gehaald, of hebben dat proces bijna afgerond. Ook zijn er veel bibliotheken die de huidige boeken vervangen met boeken die “de huidige tijdsgeest reflecteren”, aldus Nu.nl. Afgelopen juni zei Mark Rutte meer begrip te hebben voor mensen die zich gediscrimineerd voelen door Zwarte Piet.

Bron: NU.nl

Uitgeven