Afbeelding

iemand die een stapel kranten vast heeft

Tim Mossholder, Unsplash

Dit zijn de winnaars van de Woutertje Pieterse Prijs 2023 en Francine Oomen terug van weggeweest

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van de afgelopen week!

Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen winnen Woutertje Pieterse Prijs 2023

Zaterdag 8 april maakte juryvoorzitter Abdelkader Benali in een speciale uitzending van De Kindertaalstaat op NPO Radio 1 bekend dat Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen de winnaars zijn van de 36ste Woutertje Pieterse Prijs: de prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar.

Ze ontvingen de bekroning voor hun boek Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda, uitgegeven door Uitgeverij Querido. Aan de prijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden.

De jury zegt over het boek: “Na lang en stevig beraad heeft de jury besloten het boek te bekronen dat onze veelstemmige wereld zowel in taal als beeld heerlijk op zijn kop weet te zetten. Een boek dat overloopt van de spitse dialogen, kriebelige weetjes en bijtende spot. Auteur en illustrator zijn een ideaal huwelijk aangegaan in dit stilistisch voorbeeldige boek waarin alles klopt. Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda breekt een lans voor alle dieren. De fraaie, rustige typografie en de prachtige, gevoelige illustraties maken dit tot een boek om te koesteren.”

Inzenden voor de Gerrit Krol Prijs 2023? Het kan nu!

Studenten uit heel Nederland en van alle universiteiten en hogescholen kunnen meedoen aan de derde editie van de Gerrit Krol Prijs, die in 2019 in het leven werd geroepen door Talencentrum en de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen om de aandacht te vestigen op het Nederlands als een academische taal.

Studenten die meedoen, moeten hun werk voor 7 mei 2023 inzenden. De winnaar krijgt 2.000 euro en een publicatie van het essay op Tzum. Het thema van de Gerrit Krolprijs van dit jaar luidt ‘De Taal als breekijzer’. Tijdens de beoordeling wordt gelet op originaliteit, scherpzinnigheid en talent voor diversiteit.

Hoe Overleef Ik? Francine Oomen geeft antwoord!

Menig puber is met de boeken van Francine Oomen opgegroeid. Nu is ze terug van weggeweest met haar ‘Hoe Overleef Ik?’ podcast waarin ze in gesprek gaat over onderwerpen zoals volwassen worden, prestatiedruk, seksualiteit, eenzaamheid, (keuze)stress, trauma en studieschuld.

De podcast telt in totaal dertien afleveringen. In de eerste aflevering spreekt ze met lezer Jurriaan over ‘imposter syndrome’, ofwel: het twijfelen over je eigen kunnen en het gevoel hebben dat je mensen bedriegt. Andere onderwerpen die de revue passeren zijn: Hoe overleef ik een burn-out? Hoe overleef ik met/zonder relatie? Hoe overleef ik een studieschuld en hoe overleef ik toekomst- stress?

Bron: Bazarow, Bazarow #2, Bazarow #3