Afbeelding

Schrijven in een schrift

Karolina Grabowska (via Pexels)

Dit zijn de winnaars van de UKV wedstrijd

Een ultrakortverhaal (UKV) is een verhaal van slechts 99 woorden, waarmee je een rond verhaal moet weten te vertellen. Dat is nog een hele uitdaging, daar kwamen zo'n 300 schrijvers afgelopen maand achter! Ter ere van dit mooie genre organiseerden we een UKV-schrijfwedstrijd met het thema 'een nieuw geluid'! Dit zijn de drie winnaars. Luister onderaan de voorgelezen verhalen door Marc Graetz. 


Klokkenluider - Renze Borkent

Nog één druk op de knop en dan kon hij niet meer terug. Maar hij had er goed over nagedacht. Alles was tot in de puntjes voorbereid. Het moest gebeuren, er was geen weg meer terug. Nog één druk en dan zou alles anders worden. Zijn baan zou hij kwijtraken. ‘Niet alle waarheid hoeft altijd gezegd te worden’, had zijn vrouw hem nog op het hart gedrukt. Daar dacht Victor toch echt anders over. Hij drukte op de knop. Het carillon sprong aan en begon te spelen. Minutenlang schalde zijn lievelingspsalm door het heidense dorp. Midden in de nacht.

3 uur - Claudia Otter

3 uur was het, altijd om 3 uur. Dan begon het tikken, bonzen en kloppen op de muur. En dan had je ook nog het fluisteren. Jarenlang werd ik gek van alle geluiden. ‘Het is de wind’ zei mijn vrouw. ‘Ga maar gewoon lekker slapen.’ Al 20 jaar gaat dat zo. Tot vannacht, toen ik om 3 uur wakker werd van de stilte. Niet van het tikken, het draaien en het kloppen. Die waren aanwezig, nog even luid als altijd. Het fluisteren was weg. Ik draai mij om naar de lege kant van het bed. Ik mis het fluisteren.

DE OMSLAG - Bertina Mulder

Het exacte moment waarop iets verdwijnt, is soms moeilijk te bepalen. Hoofdpijn bij het opstaan. Luid getsjirp naast je vakantiehuis. Die leuke medewerker bij de bakkerszaak. Ineens valt het je op. Weg.
Eerst probeer je nog te achterhalen hoelang al, tot je denkt: maakt het uit? Je besluit van niet en pakt je telefoon; achteloos klik je op een pushbericht.
Het nieuws over het voorjaarsbestand was ingeslagen als een bom. De journalist interviewt een vluchteling bij de uitgang van een schuilkelder.
‘Wanneer wist u het?’ vraagt hij.
‘Meteen toen het stil werd.’
Achter hen stuitert een bal, kinderen lachen.

Over de jury

De jury bestaat uit de redactie van Schrijven Online, Ria Streng (ervaren UKV-schrijver en moderator van onze Facebookgroep) en Marc Graetz (schrijfcoach en stemacteur).

Wil je de verhalen voorgelezen luisteren? Deze drie verhalen werden ingesproken door Marc Graetz: