Afbeelding

Schrijfwedstrijd

Foto: Pexels

Dit zijn de winnaars van de schrijfwedstrijd 'Na Corona'!

Voor de schrijfwedstrijd Na corona ontvingen we 315 inzendingen. De verhalen/gedichten/songteksten waren heel divers, maar we hebben toch 3 winnaars kunne kiezen!


De jury bestond uit: Jente Jong (schrijver/actrice/theatermaker) Dorine Holman (literair agent) en Frank Noë (hoofdredacteur Schrijven magazine/Schrijven online). De jury: "Wat ons opviel was dat er veel letterlijke vertellingen bij zaten over de coronatijd, heel veel non-fictie verwerking van het afgelopen jaar. We schrijven het leed van ons af leek het wel. Dat juichen we toe. Schrijven heeft ook de functie om te verwerken, te ordenen wat ongeordend is. Voor ons als lezers waren het vooral de meer literaire verhalen die eruit sprongen. Misschien is dat wel een les: gebruik je ervaring, maar verwerk die niet al te letterlijk in een verhaal. Kneed, verander, geef vorm. Wat ons ook opviel is dat maar weinig verhalen dialoog zat. Er werd veel verteld en uitgelegd. We hebben dit jaar de verhalen met extra veel plezier gelezen, want we kregen een inkijkje in de geest van 315 schrijvers in tijden van een pandemie. Dank daarvoor."

Eerste plaats: Pauline Pisa - Huidhonger

Opmerking van de jury: Bijna een ultrakort verhaal over de aantrekkingskracht van een buschauffeur (en de voordelen van een mondmasker). Droogkomisch beschreven. Goede openingszin en een originele invulling van de opdracht. Al komt ‘Na corona’ niet nadrukkelijk naar voren. Maar juist vanwege de korte tekst, die beeldend wordt uitgewerkt neemt het verhaal bezit van je. Goede afsluitende zin. 

Tweede plaats: Menno Herkens - Te paard naar Santiago

Opmerking van de jury: Te paard naar Santiago vonden we een grappig verhaal met een beetje bizar uitgangspunt. Menno Herkes gebruikt de beperkingen die de coronacrisis ons oplegt, als het zoveelste excuus om een droom niet na te jagen. We streven allemaal ergens naar. Voor de verteller is corona het zetje om zijn (ironische) doel in het leven nu eindelijk te gaan volbrengen. Of juist toch niet?

Derde plaats: Akky Akkermans - Water en zeep

Opmerking van de jury: Originele manier van het uitwerken van het thema en de opdracht. Een van de weinige verhalen waarin dialoog zit. Beeldend. Beetje dystopisch en tegelijkertijd persoonlijk. En ‘herkenbaar’ vanwege de losse tussenzin dat Max een besluit moet nemen en zijn broers afhaken. Goede opbouw. 

De winnende verhalen zijn binnenkort te lezen in Schrijven Magazine! 

We nemen contact op met de winnaars!