Afbeelding

Winnaar leest verhaal voor

Jeroen Kan, Querido Academie

Dit zijn de winnaars van de schrijfwedstrijd 'Mijn hit'

Samen met de Querido Academie organiseerden we de schrijfwedstrijd 'Mijn hit', waarbij schrijvers werden uitgedaagd om een flitsverhaal te schrijven op basis van een muziekstuk. We kregen een veelheid aan Spotify-nummers te horen. Klassiek, hiphop, Nederlandstalig, seventies, vergeten Vlaamse traditionals, er zat van alles bij. De winnaars zijn gisteravond bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsborrel van de Querido Academie.


Derde plaats: Wagner op het strand - Mattijs Winter

Hit: Ride of the Valkyries – Richard Wagner

Een zomerse dag, het strand ligt vol met mensen die in verregaande staat van ontkleding liggen te bakken in de zon. Te midden van die menigte blote lijven vleit zich een jongeman neer, van top tot teen gekleed in een regenpak. Hij ligt daar en heeft het heet ‘als een klef in plastic verpakt broodje’.

Dan staat hij op, zet een koptelefoon op. Er verschijnt een wolkje aan de hemel, de violen beginnen licht, er komen trompetten bij, het koper zwelt aan en het orkest komt tot een climax. Ondertussen wordt het wolkje een donderwolk en barst de bui los. De jongeman staat in de regen en dirigeert het voor de badgasten onhoorbare orkest, terwijl die in paniek het strand ontvluchten.

Als lezer ben je toeschouwer: je ziet, hoort en ruikt de landerige sfeer op het strand. De auteur heeft het zintuigelijk schrijven in de vingers. Hij schroomt niet om het allemaal lekker aan te zetten, net niet over-the-top, net als de bijbehorende bombastische muziek van Wagner. Die muziek voorspelt het verhaal en als lezer weet je dat dat kleine wolkje wel onheil moet brengen voor de badgasten.

De auteur heeft het zo opgeschreven dat je als lezer niet anders kan dan glimlachend delen in de grote tevredenheid van de jonge dirigent. Een terechte derde plek.

Tweede plaats: Post Mortem - Wendy Sempels

Hit: God is a DJ – Faithless

Post Mortem is een grappig, magisch realistisch verhaal. Het bestaat bijna helemaal uit dialoog en dat geeft het verhaal volgens de jury schwung. Vergeleken met vele puur beschrijvende verhalen die werden ingestuurd, bruist Post Mortem van het leven.

Als lezer kijk je mee in het hiernamaals en word je in kort bestek rondgeleid. Er zitten leuke vondsten in. Zo verandert aartsengel Gabriël eerst van geslacht en heet ze Gabriëlla, wat vervolgens wordt afgekort tot Gaby. Er blijkt een moslimafdeling te zijn en een boeddhistische divisie. Een hel uiteraard. Er is een database met kuren, Mozes doet zijn ding
en God is ook aanwezig – in een wel heel speciale rol.

Dit is een verhaal waar het schrijfplezier vanaf spat. En de koppeling met het nummer God is a DJ van Faithless werkt bijzonder goed. Post Mortem is zo’n verhaal waar we als jury blij van worden en daarom verdient het in onze ogen een prijs.

Eerste plaats: M35: II. Assez vif – Très rythmé - Maartje Godfroy

Hit: Ravel: M35: II. Assez vif – Très rythmé – Maurice Ravel en Quatuor Ébène

Een bloednerveuze cellist staat op het punt de eerste noten van een concert te spelen: ‘We zetten onze strijkstokken tegen de snaren en gingen te water. Zo zeilden vier scheepjes van verschillende formaten strak naast elkaar de zaal in.’

Als lezer voel je de spanning van dit moment en zoek je mee naar een voor de verteller wel heel belangrijke toeschouwer: de ‘jij’ die plaats had moeten nemen in de tegenoverliggende stoel. Deze ‘jij’ blijft echter afwezig, de reden daarvoor wordt in het midden gelaten, al bevat de tekst mogelijke aanwijzingen: ‘Ik voelde me veilig binnen die witte lichtkring (…). Ik herinnerde me dat jij en ik, dat alles wat opgeteld ‘wij’ was, ook in zo’n cirkel hadden gepast.’

Dit korte verhaal staat terecht op de eerste plaats; de muzikale klanken zijn knap verwoord, waardoor de gekozen muziek moeiteloos wordt verweven in tekst. Het einde intrigeert door niets in te vullen voor de lezer: ‘Ik zat op het zwarte podium, alleen, en keek de donkere zaal in. En waar ik ook keek, ik zag je.’ en nodigt hierdoor uit om – Da capo – weer terug te gaan naar het begin, op zoek naar aanwijzingen.

Eervolle vermeldingen

We hebben nog twee eervolle vermeldingen:

  • Verhaal zonder titel van Tom van Boven
  • Een molen in Mokum van Sharon Engers

Luister het winnende verhaal

Marc Graetz maakte een audio versie van het verhaal van Maartje Godfroy. Luister hier het winnende verhaal!