Afbeelding

Vrouw met fotocamera en notitieboekje

iStock

Dit zijn de winnaars van de reisverhalenwedstrijd ‘de rugzak’!

Deze zomer daagden we jullie uit om een reisverhaal te schrijven met het thema ‘rugzak’. We organiseerden de wedstrijd samen met reisverhalen schrijfster Brigitte Ars, deuter, en de magazines Wandelmagazine, Bergen Magazine, Yoga International en Bike Explorer. Er kon voor 5 magazines ingezonden worden en we delen dan ook alle gelukkige winnaars!

En: binnenkort kan je de winnende verhalen luisteren als podcast. Hou je nieuwsbrief en de sociale media in de gaten! 

Winnaars van Schrijven Magazine

1e plaats: La Sante Muerte - Nellie Markus

Het juryrapport van Brigitte Ars: Het verhaal speelt zich af in Mexico, waar de schrijver het beeld van deze vrouwelijke heilige bezoekt, alleen en weg van de massa. Daar maakt ze een klein avontuur mee. Ze weet mooi de spanning op te bouwen, beeldend te schrijven, dialogen toe te passen waar het nodig is en maakt het verhaal mooi rond.

Nellie Markus wint het boek Waar is het avontuur? Een zoektocht naar een avontuurlijker leven en de cursus Reisverhalen schrijven gegeven door Brigitte.

De andere winnaars ontvangen het boek Waar is het avontuur?. Deze top-5 wordt geplaatst in Alice.

 • Boerin tot in de eeuwigheid – Corrie Brouwer
 • Drie jurkjes – Anne in ‘t Hout
 • Uit en thuis – Marieke Evers
 • De onvergetelijke stadstour – Jeffry Duffhues

Winnaars van Wandelmagazine

1e plaats: Volgend jaar – Luc Vos

Juryrapport: Een pakkend reisverhaal over verlies en hoop, een thema dat altijd aanslaat. Dit verhaal is vooral sterk door de dialoog, een gesprek van een vader en zoon op een wandelpad. Daardoor leest het heerlijk, en het is ook de juiste vorm voor dit verhaal. Het hoopvolle einde maakt het verhaal rond, maar zorgt ook dat je als lezer tevreden het verhaal verlaat.

Luc Vos wint het boek Waar is het avontuur? Een zoektocht naar een avontuurlijker leven en de cursus Reisverhalen schrijven gegeven door Brigitte. Plus de De Speed Lite 13 rugzak aangeboden door deuter.

De andere winnaars ontvangen het boek Waar is het avontuur?:

 • Kostbaar Kleinood – Nelly Waanders-Ras
 • Een nieuw project – Connie Engelberts
 • Koffie en een boek – Ingrid Oosten
 • Waarom zijn wij daar niet - Marlies Hofland

Winnaars van Bergen Magazine

1e plaats: Kapotgaan in de Pyrenee – Mark Sars

Juryrapport: Wat een heerlijk authentiek verhaal is dit. Gewoon uit het hart geschreven, maar misschien daarom origineel. Het heeft een bepaalde cadans en is met humor geschreven. Dit springt er wat mij betreft uit, niet omdat het stilistisch perfect is, maar omdat het me verrast.

Mark Sars wint het boek Waar is het avontuur? Een zoektocht naar een avontuurlijker leven, de cursus Reisverhalen schrijven gegeven door Brigitte. Plus de De Speed Lite 13 rugzak aangeboden door deuter.

De andere winnaars ontvangen het boek Waar is het avontuur?:

 • Lonkend Vergezicht - Jaap Slingerland (Brigitte: dit verhaal zat dicht bij de eerste plaats! Daarom ontvang je ook de De Speed Lite 13 rugzak aangeboden door deuter)
 • Dak van de Wereld - Hedwig Meesters
 • Reisbeer in de bergen - Dinie van der Meulen
 • Geen titel - Dominique Hueff

Winnaars van Yoga International

1e plaats: Knapzak - Jet Hopster

Juryrapport: Een mooi verhaal over hoe de schrijver terugkomt in een oude bekende wereld, die tegelijk verrassend is voor de kinderen. Het is prachtig beeldend beschreven, waardoor je direct in de sfeer van de omgeving komt. Mooi hoe ze de reis gebruikt om de rijkdom van reizen voor de kinderen weer te geven. Hoe ze van perspectief wisselt, en uit de ogen van de kinderen de wereld ziet. Met de knapzak als metafoor voor een belangrijke boodschap.

Jet Hopster wint het boek Waar is het avontuur? Een zoektocht naar een avontuurlijker leven en de cursus Reisverhalen schrijven gegeven door Brigitte.

De andere winnaars ontvangen het boek Waar is het avontuur?

 • Ochtendroutine - Johannet König
 • Dagjesmensen – Ada Russell
 • Nærøyfjord – Maaike Wieringa
 • Sporen in Mumbai – Annick Sevens

Winnaars van Bike Explorer

1e plaats: Vicky de Bruyne – Baguette op de weg

Juryrapport: Het verhaal is beeldend geschreven, met een duidelijke functie, en daarom sterk. De bromvlieg die zich op de zonnebril nest en de poten wast, terwijl het in het verhaal gaat over tempo, bijvoorbeeld. Het leest als een ‘snelle racefiets’ (trein), maar houdt tegelijkertijd ook de spanning vast. Ook het einde is mooi. Na de zware klim niet naar beneden durven. Een mooie cliffhanger, want misschien begint het avontuur hier pas echt…

Vicky de Bruyne wint het boek Waar is het avontuur? Een zoektocht naar een avontuurlijker leven en de cursus Reisverhalen schrijven gegeven door Brigitte.

De andere winnaars ontvangen het boek Waar is het avontuur?:

 • Ballast – Laura Nys
 • Dank je – Luc Vos
 • Croix de Coeur  - Leonie Walta
 • Downhill – Els de Vuyst

De grote winnaar: wie wordt gepubliceerd?

Van al deze winnaars is één verhaal gekozen om gepubliceerd te worden in Yoga International, Wandelmagazine en Bergen Magazine…

Dat is geworden: La Santa Muerte – Nellie Markus!

We nemen contact op met de winnaars of je ontvangt je prijs als we je adresgegevens al hebben.


Zelf de reisverhalen cursus volgen? 

Brigitte Ars zal je begeleiden! Meer informatie? Klik op de foto hieronder! 

Afbeelding

Vrouw in wandelkleding schrijft zittend op een klapstoel

Service