Afbeelding

Opengeslagen boek

Caio (via Pexels)

Dit zijn de meest verkochte boeken van 2023

In 2023 is het boek Atlas van Lucinda Riley en Harry Whittaker duidelijk de winnaar als het om het bestverkochte boek gaat. Lucinda overleed op 11 juni 2021, waarna haar zoon Harry Whittaker het boek verder heeft geschreven. Maar liefst 369.000 exemplaren gingen het afgelopen jaar over de toonbank. Het boek is het meest recente deel van De Zeven Zussen-serie. Op nummer twee staat het boek Hoe overleef ik alles wat ik niet vertel? van Francine Oomen. Daarvan werden ongeveer 137.000 exemplaren verkocht. Dat is al ruim de helft minder ten opzichte van Atlas. Toch staat Lucinda Riley niet overal op nummer een.

Opvallende trends

Afgelopen jaar zijn er in totaal 43 miljoen boeken verkocht, zo laat KVB Boekwerk weten via hun monitor op hun website. Dat is een kleine stijging ten opzichte van 2022 van circa 0,1%. Een andere opvallende trend is de explosieve stijging onder anderstalige kinderboeken. Deze is namelijk twee en half keer zo veel ten opzichte van 2019. Daarnaast wint ook het genre fictie aan populariteit. Daarvan is de afzet vrijwel vertweevoudigd.

Niet overal even populair

Atlas staat niet overal bovenaan de top 10 lijsten. Onder uitleningen bij  bibliotheken staat het boek Anya Niewiera, De Camino, bovenaan. Dat laat het CPBN weten in een rapport. Het boek van Niewiera is om en nabij 46.000 keer uitgeleend bij de openbare bibliotheken. Het boek van Lucinda Riley moet het volgens het rapport doen met een derde plaats met tussen de 20.000 tot 40.000 uitleningen (exacte cijfers worden in het rapport niet benoemd, op De Camino na). Bij de bestverkochte boeken staat De Camino op nummer drie en daarmee wisselen de twee titels in boekhandel en bibliotheek van plek.

Bronnen: NOS, KVB Boekwerk en CPNB/Stichting Leenrecht
 

Uitgeven