Dit waren de beste Engelstalige boeken van 2023

Welke boeken uit 2023 zijn de moeite waard om nog te lezen? Het einde van het jaar betekent ook nieuwe lijstjes van verschillende kranten. We hebben de lijsten van The Guardian, The New Yorker, Publishers Weekly, The New York Times en The Washington Post onder de loep genomen. Uit die lijstjes werden deze 6 boeken het meest genoemd! Goed dus om deze boeken te lezen, zodat je er nog eens wat van opsteekt als schrijver.

The Bee Sting – Paul Murray

In The Bee Sting volgen we de leden van de familie Barnes die allemaal met hun eigen problemen te maken hebben. Dickie’s ooit zo lucratieve autobedrijf gaat ten onder en hij verdwijnt dagenlang in het bos om de problemen niet onder ogen te hoeven komen. Zijn vrouw Imelda verkoopt haar sieraden online, terwijl tienerdochter Cass zich door haar eindexamen heen drinkt. En de 12-jarige PJ werkt aan zijn grootse plan om van huis weg te lopen. In deze grappige, maar toch diepgaande roman, wordt de vraag gesteld: waar ging het allemaal mis?

The Fraud – Zadie Smith

The Fraud is gebaseerd op echte historische gebeurtenissen en is volgens reviews een oogverblindende roman. Het boek gaat over hoe het bepalen van wat waar is, een ingewikkelde taak is in een wereld van hypocrisie en zelfbedrog. In Smiths eerste historische roman, houdt de 'Tichborne Trial' het Verenigd Koninkrijk geboeid. Zo ook de Schotse huishoudster Eliza Touchet. Lezers zijn het er niet over eens of de verdachte is wie hij beweert te zijn – of dat hij een bedrieger is.

Birnam Wood – Eleanor Catton

Een activistische groep plant gewassen waar niemand het zal merken: langs wegen, in vergeten parken en verwaarloosde achtertuinen. Maar een toekomstperspectief heeft de groep niet, totdat een natuurramp een kans creëert in de vorm van een grote boerderij die schijnbaar verlaten lijkt. Helaas heeft een Amerikaanse miljardair ook interesse in het terrein om er een bunker te bouwen. Hij stelt aan hoofdpersoon Mira voor om samen te werken, maar kan de groep hem wel vertrouwen? Deze psycholgische thriller is geschreven door de auteur van The Luminaries, waar Catton de Booker Prize voor won.

Afbeelding

Covers van beste Engelse boeken 2023

The Wren, The Wren – Anne Enright

The Wren, the Wren brengt drie generaties vrouwen tot leven die worstelen met de problemen die een beroemde Ierse dichter achterlaat. Wanneer Phil zijn familie verlaat, heeft Carmel moeite om ‘de dichter’ te verzoenen met de man die littekens bezorgt aan Carmel, haar zus en hun door kanker geteisterde moeder. In scherp proza ​​bezaaid met poëzie, vlecht Anne Enright op meesterlijke wijze een familieverhaal vol verlangen, verraad en hoop.

Biography of X ­– Catherine Lacey

De alternatieve historische roman beweert een biografie uit 2005 te zijn van de muzikant en kunstenaar X, geschreven door haar weduwe, C.M. Lucca. De roman speelt zich af in een alternatieve tijdlijn waarin de zuidelijke staten van de Verenigde Staten zich in 1945 hebben afgescheiden. In de fictieve biografie volgen we X door Europa en het verdeelde Amerika, haar samenwerkingen en vetes, van Bowie tot Sontag. Door het schrijven van de biografie moet weduwe C.M. onder ogen komen dat het bedrog van haar vrouw veel erger was dan ze ooit had gedacht.

North Woods – Daniel Mason

Wanneer een paar jonge geliefden vluchten uit een puriteinse kolonie, weten ze niet dat hun bescheiden hutje in het bos de thuisbasis zal worden van een verrassende opeenvolging van inwoners. Van een Engelse soldaat die het slagveld achter zich laat om een appelgaard te beginnen, tot een misdaadverslaggever die een massagraf vindt. North Woords toont de talloze manieren waarop we verbonden zijn met onze omgeving en met elkaar, door tijd, taal en ruimte heen.

Afbeelding

Covers van beste Engelse boeken 2023

Bronnen: The Guardian, The New Yorker, Publishers Weekly, The New York Times, The Washington Post