Dit is de winnaar van onze Young Adult-schrijfwedstrijd!

Samen met YA-auteur Margje Woodrow organiseerden wij een YA-schrijfwedstrijd. We ontvingen meer dan 100 inzendingen met veel ontroerende en verrassende verhalen.

De opdracht was: schrijf een openingsscène van maximaal 500 woorden van een YA-verhaal. De hoofdpersoon moet tussen de 16 en 22 jaar oud zijn. Het onderwerp staat je vrij, evenals de setting. Die vrijheid leverde veel verschillende verhalen op! Hoewel één iemand eruit sprong, vertelt Margje Woodrow: “Ik vond de andere schrijvers zeker ook talentvol. De schrijflust, het plezier in schrijven… dat zag ik in de dialogen, originele beelden, onderwerpen.”

De winnaar

De uiteindelijke winnaar is: Sharon Engers met het verhaal Spaghetti. Het verhaal gaat over een meisje met een laag zelfbeeld, die worstelt met een eetprobleem, wat ze geheim probeert te houden voor haar moeder. Woodrow: “Ik zag het gewoon zo goed voor me. Ik voelde haar pijn, onmacht, de innerlijke strijd, de dwang van haar afkeurende stem in haar hoofd. Een pijnlijk stukje, want je wil dit meisje een knuffel geven. Zo van, je bent goed zoals je bent. Gooi niet je eten eruit, maar wat jou zo’n zeer doet. De omgeving, de details… Sharon gaf dit goed weer. De opbouw vond ik ook goed. Misschien dat het in een volgende versie ietsje minder expliciet mag zijn. Aan de andere kant: hierdoor werd ik aan het handje meegenomen en voelde ik erg met haar haar mee. Een sterke, mooie scène!”

Dit verhaal zal te lezen zijn in het komende nummer van Schrijven Magazine, in onze literaire bijlage Alice. Daarnaast ontvangt Sharon een boekenpakket. We nemen contact op met de winnaar.