Afbeelding

Scheurkalender van de Poëzie 2013.

Digitale doorstart voor poëziekalender Gerrit Komrij

DScheurkalender van de Poëzie 2013.e scheurkalender van de poëzie, ooit samengesteld door Gerrit Komrij, gaat stoppen. Dichter Chrétien Breukers wil nu een digitale versie uitbrengen.

Poëzie

De scheurkalender van de poëzie werd door Komrij samengesteld. Toen hij in juli 2012 overleed, was de kalender echter al in alle catalogi aangekondigd. Uitgeverij Van Gennep zocht daarom naar een vervanger om het werk voort te zetten. Dichter en journalist Chrétien Breukers nam die eer op zich.

Toch besloot Van Gennep de stekker uit het project te halen. Zowel het overlijden van Komrij als een te kleine poëziemarkt zouden de redenen zijn. ‘De kalender ging om Komrij,’ aldus Van Gennep directeur Chris ten Kate. ‘Er is niemand in Nederland die met zoveel kennis, visie en ideeën toelichting kan geven op poëzie.’

Digitale doorstart

Breukers laat het er niet bij en geeft aan een digitale versie van de scheurkalender te willen maken. Volgens de dichter speelt dit beter in op de actualiteit. ‘In de eerste kalender kon ik nog de sterfdag van Komrij opnemen,’ aldus Breukers. ‘Met een digitale editie zou ik bijvoorbeeld kunnen inspringen op de oproer tot een boycot van de Olympische Spelen, waartoe Bas Heijne deze week opriep.’

Geïnteresseerden in de digitale kalender kunnen een abonnement bij Breukers kopen. Dit kost 7 euro voor een heel jaar, waarin je iedere dag een gedicht met toelichting van Breukers in je inbox onvangt. Volgens Breukers loopt het aantal abonnees nu al tegen de honderd, en met vierhonderd zegt hij op 1 januari 2014 te kunnen beginnen. Een abonnement aanvragen kan hier.

Bron

www.nrc.nl/boeken/2013/08/09/dichter-werkt-aan-digitale-doorstart-poeziekalender-gerrit-komrij/