Afbeelding

Book with flowers

pexels-suzy-hazelwood

Deze zeven vrouwen schreven het Boekenweekgeschenk

Vandaag is Internationale Vrouwendag. Om dat te vieren geven we speciale aandacht aan enkele geweldige vrouwen. De vrouwen die we in dit artikel delen hebben niet alleen leeswaardige boeken geschreven, maar zij hebben ook verhalen aan het Boekenweekgeschenk geschonken.

Lize Spit

In 2023 heeft Lize Spit het Boekenweekgeschenk geschreven die De eerlijke vlinder heet. Spit is een Belgische schrijfster die bekend staat om haar literaire werk zoals Het smelt en Ik ben er niet. Voor haar debuut ontving ze zelfs de Bronzen Uil en de Hebban Debuutprijs. Haar Boekengeschenk vertelt over een vriendschap tussen de Vlaamse Jimmy en de Kosovaarse Tristan. Jimmy is een buitenbeentje en heeft een vreemde obsessie met flippo’s. Hij heeft een indrukwekkende verzameling en hij blinkt uit in zijn kennis van de flippo’s. Daarom wordt daarom gepest door zijn leeftijdsgenootjes. Hij raakt bevriend met de nieuwkomer van de klas: Tristan. Vastbesloten om hem te helpen met de Nederlandse taal, komt Jimmy bij zijn nieuwe vriend thuis. De vriendschap wordt op de proefgesteld als blijkt dat Tristan’s familie terug moet naar Kosovo. Hij bedenkt een plan en vraagt Jimmy om hulp zodat hij in Nederland kan blijven.

Hanna Bervoets

Wat wij zagen is het Boekenweekgeschenk van 2021. Bervoets is een schrijver, essayist en scenarist. In 2017 ontving ze de Frans Kellendonk prijs voor haar gehele oevre. Haar verhaal voor de Boekenweek Wat wij zagen begint met een terugblik, waarbij Kayleigh terugkijkt op haar werk als Content moderator. Haar taak is het beoordelen van aanstootgevende filmpjes en foto’s die moeten worden verwijderd. Ze ziet de meest intense, gruwelijke beelden voorbijkomen. Maar er is één troost: het team voelt als een familie voor haar.

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl is een Nederlandse schrijfster. Haar bekendste werken zijn Sonny Boy en Anna, het leven van Annie M.G Schmidt. Voor deze boeken kreeg ze veel lof en heeft ze meerdere prijzen ontvangen. Ze wordt het meest geprezen vanwege haar schrijfstijl en meeslepende verhaalstructuur. Voor het Boekenweekgeschenk heeft ze in 2020 het boek Leon en Juliette geschreven. Het verhaal gaat over de Nederlandse soldaat Leon en de Franse Juliette tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoals meerdere boeken van van der Zijl verloopt het liefdesverhaal van de twee hoofdpersonages niet gemakkelijk en worden zij geconfronteerd met uitdagingen.

Griet op de Beeck

Griet op de Beeck is een Belgische auteur en columnist die in 2013 debuteerde ze met haar roman Vele hemels boven de zevende. De roman won kort erna de Bronzen Uil Publieksprijs. In 2014 volgde een nominatie voor de Academica Literatuurprijs. In 2018 verscheen haar Boekenweekgeschenk Gezien de feiten, een verhaal over familie, liefde en verlies. Het boek gaat over Olivia, een bejaarde vrouw, wiens leven op de kop wordt gezet wanneer haar echtgenoot sterft. Ze wordt geconfronteerd met de Alzheimer van haar vader waardoor ze noodgedwongen haar leven en relaties onder de loep moet nemen.

Esther Gerritsen

Esther Gerritsen debuteerde in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn, waar meerdere succesvolle romans op volgde. Voor haar werk heeft ze verschillende prijzen gewonnen waaronder de Frans Kennendonk-prijs en Peter van Straaten Psychologieprijs. Ze staat vooral bekend om de psychologische diepgang die ze in haar boeken verwerkt. In 2016 schreef zij voor het Boekenweekgeschenk het verhaal Broer. Het verhaal gaat over Olivia, die als financieel directeur voor een luxe winkel in servies werkt. Ze wordt opgebeld door haar vijf jaar oudere broer, Marcus, waar ze lange tijd geen contact mee had. Hij vertelt dat hij in het ziekenhuis ligt en dat zijn been geamputeerd zal worden. Ondanks haar twijfels besluit ze Marcus in huis te nemen, waardoor haar leven en relatie met Matthies op zijn kop wordt gezet.

Anna Enquist

Anna Enquist staat bekend om haar romans, poëzie en essays. Ze debuteerde in 1991 met haar poëziebundel De soldatenliederen. Met haar eerste roman Het meesterstuk kreeg ze naamsbekendheid en vestigde ze haar naam als schrijfster. In 2002 schreef zij het Boekenweekgeschenk De ijsdragers. Het boek is in totaal opgebouwd uit 7 hoofdstukken. De oneven hoofdstukken worden verteld door de hoofdpersoon Loes, de even worden gedeeld vanuit het perspectief van haar echtgenoot Nico. Ze wonen samen in een schitterend huis gelegen aan de duinrand. Zij zijn het perfecte voorbeeld van geld dat niet gelukkig maakt. Hun geadopteerde dochter Maj is van huis weggelopen en wil niets meer met hen te maken hebben. Ze zijn het voorbeeld van een perfect ijzige gezin. Loes vindt haar toevlucht in tuinieren en Nico stort zich op zijn werk in het ziekenhuis.

Hella Haasse

Hella Haasse heeft twee keer voor het Boekenweekgeschenk geschreven. De eerste keer was in 1948, en daarna in 1994 nog een keer. De eerste keer werd haar naam niet vermeld aan de lezers en mocht er geraden worden wie de schrijfster van het boek was. Ruim 24.000 mensen waagden een gokje en 672 mensen hadden dit goed. Ze stond toen nog bekend om haar werk als Stroomsnelling, Het meisjesboek en Kleren maken de vrouw. Nog onwetend over haar toekomstige succes schreef ze in 1948 haar Boekenweekgeschenk: Oeroeg, wat uiteindelijk haar grootste werk zou worden. Het verhaal vertelt over een vriendschap tussen twee jongens, Johan en zijn Javaanse vriend Oeroeg. De afstand tussen de jongens groeit naarmate ze ouder worden en hun kinderlijke onschuld wordt overschaduwd door de sociale en culturele kloof.