Afbeelding

Schrijf beter met deze apps op smartphone

Foto: Pixabay

Deze apps zijn onmisbaar voor schrijvers

Je telefoon kan een afleiding zijn van die grote roman die je op papier wil zetten. Je krijgt maar berichtjes van alle verschillende apps en je kijkt toch weer op van je schrijfprogramma. Zelfs als hij omgekeerd ligt met het scherm naar beneden en een van je telefoonhoesjes naar boven. Toch zijn er een aantal apps die je schrijfleven een stuk makkelijker kunnen maken.

1. Leesapps

Een schrijver is ook een lezer en van boeken lezen in jouw genre wordt het schrijven ook nog eens makkelijker. Je leert veel van analyseren vanDoor verhalen van andere schrijvers te analyseren, leer je zelf ook een hoop. Natuurlijk wil je niet altijd die zware hardcover in je tas meeslepen naar je werk, maar gelukkig zijn er een tal van apps waarmee je onderweg kunt lezen. Denk aan Kobo, Kindle of Google Play Boeken. Als je reist met de auto, kun je ook kiezen voor een luisterboek van Storytel.

2. Apps voor motivatie

Schrijven moet een onderdeel worden van je routine, waardoor het vanzelf een goede gewoonte wordt. Die tien minuten die je per dag wil schrijven, vliegen zo voorbij en voor je het weet, hou je het ritme elke dag vast. Met Habitbull of Goal Tracker zet je dagelijkse doelen en vink je deze af. Zo krijg je een overzicht van je gewoontes en kan je je schrijfgewoontes verbeteren.

3. Notitie-apps

Met drie notitieboeken waar allemaal verloren ideeën, gedachtes en observaties in staan, raak je snel dingen kwijt. Je telefoon zit daarentegen in je broekzak of je tas. Met een goede notitie-app heb je altijd toegang tot je notities en verlies je niets meer. Ook onderweg kan je een notitie maken over die ene excentrieke vrouw in de bus. Google Keep, Evernote of een bestand in je Google Drive kan je leven een stuk overzichtelijker maken.

4. Apps voor redigeren

Gisteravond heb je met vermoeide ogen je hoofdstuk nog afgeschreven en de volgende ochtend in de trein vraag je je af wat je in hemelsnaam opgeschreven hebt. Naast Google Drive is er ook de app Google Documenten, waarmee je het hoofdstuk kan bewerken op je telefoon. Kijk het rustig na op spelfouten of voeg nog een alinea toe, gewoon wanneer het jou uitkomt. Heb je 5 minuten in de wachtkamer? Dat zijn 5 minuten waarin je kunt schrijven.

5. Apps om afleiding te voorkomen

Al deze apps zijn handig voor een schrijver, maar soms wil je meters maken. Een uur achter elkaar typen om dat ene lastige hoofdstuk eindelijk af te schrijven, bijvoorbeeld. Naar je telefoon grijpen als je even niet op het goede woord kan komen is dan verleidelijk. Een aantal apps helpen je om deze verleiding minder te maken. Forest: Stay focused is een leuke variant. Je bedenkt hoe lang je wil focussen en plant een boom wanneer je begint met schrijven. Als je naar je telefoon grijpt, gaat je boom dood. Haal je je doel? Dan heb je een volgroeide boom!