Debat: de ontdekking van de recensent

A.s. dinsdag 21 april is er een debat over literaire recensenten in universitair debatcentrum Spui 25 te Amsterdam. Onder leiding van Daan Stoffelen spreekt Recensieweb met de critici Elsbeth Etty (NRC Handelsblad, Vrije Universiteit), Marja Pruis (De Groene Amsterdammer) en Arie Storm (Het Parool) over hun ervaringen als lezer en schrijver van recensies, én als gerecenseerde schrijver. Over beïnvloeding en ontdekking, discussie en onafhankelijkheid, over literatuur en lezen. Achtergrond Recensies prikkelen, enthousiasmeren, ontraden ten zeerste en juichen het hoogste, en dankzij recensies ontdekken we nieuwe literatuur. Maar hoe doen critici dat, hoe ontdekken zíj nieuwe boeken? Lezen zij recensies, interviews, flapteksten? Laten zij zich beïnvloeden, raken ze nieuwsgierig, willen ze reageren? Zijn er critici op wier oordeel zij blind varen? En wat verandert er, als opeens je eigen boek besproken wordt? De recensenten
  • Arie Storm schrijft voor Het Parool en schreef onder andere Afgunst (2003), Gevoel (2004) en De bruid en de kogel (2007) en is de biograaf van Frans Kellendonk.
  • Marja Pruis schrijft voor De Groene Amsterdammer en schreef Bloem (2002), De vertrouweling (2005) en Atoomgeheimen (2008).
  • Elsbeth Etty schrijft voor NRC Handelsblad en schreef Maak jezelf maar klaar (2007) en de biografie van Henriëtte Roland Holst. Daarnaast is ze hoogleraar Literaire Kritiek aan de VU.

Bron

www.spui25.nl/spui25/programma.cfm/0FA08833-1321-B0BE-683C6C310CD86E5A