Afbeelding
kinderboek 'De broccolireus' een participatieproject van SESAM
kinderboek 'De broccolireus' een participatieproject van SESAM
In het SESAM-project worden samen met cultureel diverse schrijvers, illustratoren en vormgevers kinderboeken gemaakt. Lees hier wat coördinator Ingrid Tiggelovend, over het project te zeggen heeft.
'Met het project SESAM willen we de jeugdboeken heroveren en ze meer toegankelijk maken voor 'kwetsbare' kinderen en hun (groot)ouders,' aldus Ingrid Tiggelovend van de organisatie Verbal Version, die het nieuwe project heeft opgezet. Met 'kwetsbaar' doelt Tiggelovend op gezinnen die het op socio-economisch gebied zwaar hebben, en/of als er sprake is van functioneel analfabetisme bij de ouders. Ten derde gaat het bij de term 'kwetsbare' gezinnen ook over gezinnen van niet-Vlaamse origine in combinatie met laaggeschoolde ouders.
Voorheen maakte SESAM al het kinderboek De broccolireus. Het verhaal is van Atilla Erdem, de illustraties zijn gemaakt door Milo Freeman en de vormgeving is van Nilufar Kuhpour.
Studio SESAM kreeg bijna negentig inzendingen binnen voor het project, waar nu een twintigtal kandidaten van zijn uitgekozen. De groep bestaat uit schrijvers, vormgevers en illustratoren. Samen ontwikkelen ze kinderboeken en daarin worden ze ondersteund. Bij SESAM stellen ze zichzelf drie hoofdvragen tijdens het leer- en creatieproject, namelijk:
Als we erin slagen om kinderboeken te ontwikkelen die meer aansluiting vinden bij de culturele, sociaaleconomische situatie en taalvaardigheden van 'kwetsbare' gezinnen, zouden deze boeken de lees- en taalbevordering kunnen stimuleren?
Kunnen 'creatieven' met een niet-Vlaamse origine beter de brug leggen naar 'kwetsbare gezinnen? En maken creatieve talenten nadien meer kans op een creatieve carrière als ze een coaching traject op maat krijgen?
Kunnen we 'kwetsbare' gezinnen mee laten participeren in het ontwikkelingsproces van jeugdboeken? En bevorderen jeugdboeken die in een participatief proces ontwikkeld werden, het leesgedrag van 'kwetsbare kinderen én hun ouders?
Om het lezen op jonge leeftijd te stimuleren zal SESAM drie prentenboeken maken voor kleuters en drie kinderboeken voor kinderen tussen 6 en 8 jaar. De kinderboeken van project SESAM worden ook vertaald. Misschien komen er nog extra stimuli zoals een kinderboek met een muziekcompositie, een app. van het boek of een voorlees DVD. SESAM gaat de kinderboeken zelf promoten en uitgeven. Nederlandse deelnemers aan het project zijn: Alice van de Geest, Frits van Zeventer, Annemarie Vermaak.
SESAM wil met dit project 'superdiverse verhalen' gaan maken. Tiggelovend omschrijft deze doelstelling als volgt:
'Elk individu is uniek en onze samenleving is geëvolueerd naar een heterogene of superdiverse samenstelling van achtergronden, cultuur, opleidingen, talen. (Hoe) lukt het nu om in zo'n superdiverse omgeving kinderverhalen te maken over de grenzen van de 'eigen' groep heen? Hoe lukt het om aansluiting te vinden bij gezinnen die toch op een of andere manier kwetsbaar zijn?'
'Voor intermediairen/professionals in de profit en non-profitsector zullen we het proces van het SESAM-project (de resultaten van het vooronderzoek, het leer- en creatieproces van de creatieven en van de ouders én de uiteindelijke resultaten), onze ervaringen en de output in een publicatie opnemen,' aldus Tiggelovend.
Daarnaast zal SESAM begin 2015 een grootschalig event organiseren gericht op hogescholen, belangstellende organisaties en uitgeverijen. Voor meer informatie over het SESAM-project, ga naar www.sesamopenu.be.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!