Afbeelding
Unsplash
Unsplash
Unsplash
Unsplash
Lezen werd de laatste jaren steeds minder populair onder jongeren, en werd vooral gezien als saai of lastig. Maar daar is sinds kort verandering in gekomen. De populaire app TikTok heeft er voor een groot deel voor gezorgd dat lezen weer hip en trendy wordt. Jongeren zijn weer volop aan het lezen geslagen. Wat betekent dit voor Nederlandse uitgevers? Hebben zij ook profijt van de trend?
BookTok is een term die gebruikt wordt op de populaire app TikTok. Onder de hashtag #BookTok wordt er content over boeken gemaakt. Ook schrijvers hebben inmiddels het platform gevonden. Ze verbazen zich hoe nieuwe en oude boeken die zij hebben uitgegeven.
Tieners volgen de filmpjes massaal én gaan vervolgens zelf aan het lezen, waardoor de trend al heeft geleid tot een serieuze toename in de verkoop van boeken die populair zijn op TikTok. Boekhandels en uitgevers merken dit ook, deze boeken worden in één klap meer gelezen onder jongeren. Bovendien zorgt het voor een groeiende gemeenschap van boekenliefhebbers onder jongeren die hun passie voor boeken en lezen kunnen delen en die elkaar aanmoedigen om nieuwe boeken te ontdekken.
Hoewel BookTok klinkt als de plek lijkt voor uitgevers om luid aanwezig te zijn, vinden sommigen het juist belangrijk er niet te veel aandacht aan te besteden. “Hoewel we meer dan blij zijn om met BookTokkers samen te werken, willen we ons echt door hen laten leiden”, vertelde Emily Cook, community- en media manager bij Ultimo Press, aan The New Daily. Publicisten sturen BookTokkers vaak recensie exemplaren ter beoordeling, maar het is aan BookTokker of ze erover willen posten of niet. (svjmedia)
Olaf Leeuwis van boekhandel Mayflower in Leiden vertelt dat door de TikTok-hit sommige boeken ineens als warme broodjes over de toonbank gaan, maar de populairste boeken zijn niet per se de nieuwste. (Volkskrant)
Booktok is een goede manier voor uitgevers om hun boeken onder de aandacht te brengen bij een nieuw publiek. Bovendien kan BookTok helpen bij het opbouwen van een sterke community rond een bepaald boek of auteur en het kan helpen bij het vergroten van de zichtbaarheid en het bereik van een uitgeverij. Door deel te nemen aan de BookTok-gemeenschap, kunnen uitgevers ook waardevolle feedback krijgen van lezers en content creators.
Een nadeel van BookTok is dat het niet altijd duidelijk is of de aanbevelingen van content creators objectief zijn. Bovendien kunnen sommige boeken populairder worden dan andere, waardoor het moeilijker kan zijn om de aandacht van lezers te trekken voor minder bekende titels. Tot slot moet een uitgever ook rekening houden met de tijd en middelen die nodig zijn om een effectieve BookTok-strategie te ontwikkelen en uit te voeren.
Ondanks de voor- en nadelen heeft de BookToktrend wel een positief effect op uitgevers, lezers, auteurs en boekenwinkels. Het heeft er namelijk voor gezorgd dat boekliefhebbers een punt hebben waar zij met elkaar in contact zijn gebracht en steun van elkaar kunnen ontvangen, maar het heeft hen ook in contact gebracht met auteurs. De 20-jarige Marlies deelt bijvoorbeeld haar voorliefde voor boeken op haar Instagram (@simplyslowlyliving). ‘Als ik heel enthousiast ben over een boek, hoop ik dat ik anderen kan inspireren om het ook te lezen zodat ze misschien ook die fijne leeservaring hebben, alhoewel iedereen natuurlijk zijn eigen mening over een boek mag hebben.’ (Hanzemag). Het is dus een zeer positieve ontwikkeling waar veel mensen en partijen van kunnen profiteren. En weet je niet met welk boek je moet beginnen, of heb je inspiratie nodig voor je eigen verhaal? Dan zijn BookTok en Bookstagram the place to be!
Op 18 juli wordt in boekhandel Scheltema een Booktok-evenement van Nederland georganiseerd!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.