Afbeelding

Openingszinnen

Openingszinnen

Unsplash

De beste openingszinnen voor een pakkend begin van jouw verhaal

De openingszin van je verhaal is net zo belangrijk als de eerste indruk die je als persoon geeft. De manier waarop je je verhaal begint zal bepalen of iemand afhaakt of enthousiast door blijft lezen tot de laatste zin. Toch is het nog best lastig om een goede openingszin te bedenken. Waar moet het precies aan voldoen en hoe zorg je ervoor dat het de toon zet voor je verhaal? Wij hebben een top vijf van de beste openingszinnen uit The Guardian voor je op een rijtje gezet. Een inspiratie boost om jouw verhaal een goede eerste indruk te geven!

1: Breakfast Wine een kort verhaal uit There are Little Kingdoms – Kevin Barry

originele tekst: “They say it takes just three alcoholics to keep a small bar running in a country town and while myself and the cousin, Thomas, were doing what we could, we were a man shy, and these were difficult days for Mr Kelliher, licensee of the North Star, Pearse Street.”

Met deze openingszin wordt er gelijk een beeld van de situatie en worden de personages in je hoofd gevormd. Daarnaast wekt het een bepaald gevoel bij de lezer op. Drie alcoholisten in een verlaten bar klinkt natuurlijk wat treurig. Als lezer wil je weten wie deze personen precies zijn en wat hen staat te gebeuren.

2: The Haunting of Hill House - Shirley Jackson

Nederlandse vertaling: "Geen levend organisme kan lang in een wereld van volstrekte realiteit leven zonder daar gestoord van te worden, zelfs leeuweriken en sabelsprinkhanen dromen volgens sommigen.”

Ben je bezig met het schrijven van een spannend horrorverhaal? Dan is dit boek echt een aanrader om te lezen. Een steengoed verhaal waarin de lezer wordt meegezogen in de realistisch wordende nachtmerries van de personages. De openingszin wekt meteen vragen bij je op. Wat wil de schrijver precies aanduiden met deze zin, en waar leidt het naar toe?

3: The Butcher Boy - Patrick McCabe

Originele tekst: “When I was a young lad twenty or thirty or forty years ago I lived in a small town where they were all after me on account of what I done on Mrs Nugent.”

De eerste vraag die in je hoofd opduikt is: Wat heeft hij in hemelsnaam met mevrouw Nugent gedaan en waarom? Het liefst wil je het gelijk weten, maar daarvoor moet je natuurlijk wel het hele verhaal lezen.

4: My Absolute Darling - Gabriel Tallent

Originele tekst: “Het oude huis hurkt op zijn heuvel, een en al afbladderende witte verf, erkers en gespijlde houten balustrades, overwoekerd door klimroos en gifeik.”

Gabriel Tallent begint zijn verhaal door in detail in te gaan op het huis. Als lezer wil je gelijk weten wat er met het huis is en ook hier popt er gelijk een beeld op in je hoofd. Het lijkt vervallen met een trieste uitstraling. Wie wonen er in het huis en waar gaat het verhaal heen?

5: I Know This Much Is True - Wally Lamb

Originele vertaling: “On the afternoon of October 12, 1990, my twin brother Thomas entered the Three Rivers, Connecticut Public Library, retreated to one of the rear study carrels, and prayed to God the sacrifice he was about to commit would be deemed acceptable.”

De schrijver begint zijn verhaal hier met een mysterieuze openingszin. Welk offer gaat het personage brengen en wat staat er te gebeuren? De openingszin bezorgt de lezer een gespannen gevoel, maar ook de grote drang om meer te weten te komen.

Al deze openingszinnen wekken gelijk je interesse omdat ze vragen oproepen over de personages of situaties. Je wil meteen antwoorden op die vragen. Na het lezen van deze 5 inspirerende openingszinnen heb je een beter beeld van een pakkende openingszin, die jouw lezers in een ademteug meenemen naar een spectaculair einde.