De 10 mooiste literaire tuinen

De 10 beste literaire tuinenTuinen en boeken worden meestal niet in een zin genoemd. Maar deze tien tuinen zijn zo goed uitgelicht in de literatuur, dat het jammer is dat je niet overal langs kan.

1. De bijbel

De bijbelse tuin van Eden is de inspiratie achter vele tuinen in de literatuur en is gedenkwaardig vastgelegd door vele schrijvers. Een van de meest beroemde is in John Milton’s Paradise Lost waar het wordt beschreven al seen ‘idyllisch tafereel’, vol met de ‘mooiste bomen, beladen met het prachtigste fruit en bloemen.’

2. Ovidius - De kunst van de liefde

Ovidius’ tuin beïnvloedde Shakespeare en Spenser, maar waarschijnlijk niet met de pornopassage waarin de tuin een metafoor voor het vrouwelijk lichaam is (‘uit de zachte groene grasmat ontspringt een heilige bron’) en de symboliek van de mannelijke jager die binnenkomt is al even onverbloemd.

3. Andrew Marvell – The Garden

Het uitstekende barokke tuingedicht (‘noch wit, noch rood werd ooit gezien. Zo amoureus als dit mooie groene’) van Marvell hoort uiteraard ook in deze lijst thuis.

4. Alfred Tennyson – Maud

Tennyson overtreft Keats’ tuingedichten in sensualiteit wanneer de verliefde spreker Maud overhaalt om in de tuin te komen waar ‘de wilde wingerdkruiden in de lucht zitten en de muskus van de rozen wordt geblazen’.

5. Lewis Carroll – Through the looking glass

‘Oh, tijgerlelie, ik zou willen dat je kon praten!’ zegt Alice in de Tuin van de Levende Bloemen. ‘We kunnen wel praten,’ antwoordt de bloem, ‘als er iemand is die de moeite waard is om mee te praten.’

6. Jane Austen – Mansfield park

In haar romans noemt Jane Austen vaak tuinen. Ze zet de naïeve Catherine Morland met beide benen op de grond in General Tilney’s moestuin in Northanger Abbey en laat Marianne Dashwood flink kou lijden als ze door de uitgebreide perkjes van Cleveland loopt in Sense and Sensibility.

7. Frances Hodgon Burnett – De geheime tuin

De kinderklassieker waarin Maria, de verweesde heldin, niet alleen een sleutel voor haar ooms gesloten tuin vindt, maar ook een kleine jongen met een dwarslaesie die verborgen wordt gehouden. Samen met de tuin herstellen ze zijn gezondheid.

8. Virginia Woolf – Kew Gardens

Dit verhaal observeert vier koppels (en een slak) in Kew in de zomer terwijl ze langs een bloemenbed lopen. Het lijkt op een geanimeerde versie van een schilderij van Renoir, Monet of Seurat.

9. Philippa Gregory – Earthly joys

Dit boek gaat over de grootste 17e-eeuwse tuinman John Tradescant, die toegang had tot de rechtbank via zijn opdrachtgevers. In het vervolg van dit boek wordt zijn zoon tuinman van Charles I en emigreert hij naar Virginia tijdens de burgeroorlogen.

10. Elisabeth Gilbert – Het hart van alle dingen

De Eat Pray Love auteur schreef het verhaal van Alma, een 19e eeuwse botanist en boekenwurm wiens fanatieke zoektocht naar liefde, planten (vooral mossen) en ervaringen haar meenemen van haar geboortestad Philadelphia naar Kew, Amsterdam, Tahiti en Peru.

Uitgeven