Afbeelding
Literair nieuws
Unsplash
Literair nieuws
Unsplash
Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van de afgelopen week!
Deze week werd bekendgemaakt dat schrijver en uitgever Julien Weverbergh op 92-jarige leeftijd is overleden. Weverbergh werkte in zijn lange jarenlange carrière samen met schrijvers als Jeroen Brouwers, Walter Van den Broeck en Louis Paul Boon. Hij was in de jaren zeventig directeur van uitgeverij Manteau en richtte later ook uitgeverij Houtekiet op. Daarnaast was hij werkzaam als criticus, auteur, dichter, correspondent in Roemenië, en leerkracht.
Uitgeverij Houtekiet bestaat vandaag nog steeds, maar is ondertussen deel geworden van Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep. In 1956 zette Julien Weverbergh, toen 26, zijn eerste stappen in de literaire wereld, en debuteerde als dichter. Dit was het begin van een lange carrière. Zo schreef hij zelf meer dan 20 boeken, waaronder "De ufo-carrousel", dat ging over zijn fascinatie voor ufo's.
De jury van de Grote Poëzieprijs 2023 stelde vorige week een shortlist van vijf genomineerden samen. Het ging om verhalen die door particulieren en uitgevers in eigen beheer werden uitgegeven. Bij de Grote Poëzieprijs wordt de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar bekroond. De geselecteerde dichters werden op de avond van 27 maart in het radioprogramma Opium op NPO 4 geïnformeerd over hun nominatie.
Op 17 mei zal in hetzelfde radioprogramma bekend gemaakt worden welke dichtbundel met de prijs van 20.000 euro naar huis gaat. Dit jaar voor het eerst in het bestaan van de prijs evenveel bundels van vrouwelijke als mannelijke dichters ingezonden.
Top 5 genomineerden:
De jury van de Grote Poëzieprijs 2023 bestaat uit dichter Xavier Roelens, dichter en filmmaker Nafiss Nia en Nederlandse letterkundige en literatuurcriticus Jeroen Dera.
Het gaat om een 30-jarige Italiaan genaamd Filippo Bernardini, die zich tussen 2016 en 2021 voordeed als uitgever of literair agent om zo aan duizenden manuscripten te komen. Vorige week werd bekend gemaakt dat de beste man niet de gevangenis in hoeft.
Tegen Bernardini was in eerste instantie één jaar cel geëist, maar een rechter in New York oordeelde volgens The New York Times dat hij al lang genoeg in voorarrest had gezeten. Wel wordt de man uitgezet naar Italië of het Verenigd Koninkrijk.
Bernardini werkte voor de Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster in Londen. De kennis die hij in de uitgeverswereld opdeed, gebruikte hij om 5 jaar lang ongepubliceerde manuscripten van bekende en onbekende auteurs in handen te krijgen. Onder de honderden slachtoffers waren de Nederlandse schrijver Hanna Bervoets, bestsellerauteur Margaret Atwood en acteur Ethan Hawke.
Het motief van de man was: "Ik wilde ze voor mezelf houden en een van de weinige mensen zijn die ze al hadden kunnen koesteren voordat ze in de boekwinkel lagen. Als ik ze las, voelde ik me soms speciaal en kreeg ik het gevoel dat ik een unieke band had met de schrijver."
De man moet wel bijna 82.000 euro betalen aan uitgeverij Penguin Random House, vanwege de juridische kosten die de uitgeverij heeft gemaakt rond de zaak.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!